Μείωση των θανάτων από νόσους του αναπνευστικού

images_7112016_2_kapnisma.jpg

Καθώς η ατμόσφαιρα στην Αθήνα εμφάνισε τάσεις βελτίωσης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και παράλληλα το κάπνισμα περιορίσθηκε, οι θάνατοι από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος εμφάνισαν σταδιακή μείωση, ενώ αντίθετα πριν την κρίση αυξάνονταν συνεχώς, σύμφωνα με μια νέα ελληνο-βρετανική επιστημονική μελέτη. Μετά τα καρδιαγγειακά αίτια και τον καρκίνο, οι αναπνευστικές παθήσεις είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα, σε συνδυασμό με την μείωση του καπνίσματος, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των θανάτων από αναπνευστικά αίτια, σύμφωνα με την έρευνα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μεταξύ 2010-2013 υπήρξαν 8.202 λιγότεροι θάνατοι από αναπνευστικά αίτια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου Φίλιππο Φιλιππίδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Respiratory Journal” της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για τους θανάτους στην Ελλάδα μεταξύ 2001-2013 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το 2013, 10.974 θάνατοι (σχεδόν το 10% των συνολικών στη χώρα μας) αποδόθηκαν σε νόσους του αναπνευστικού συστήματος και, από αυτούς, τα δύο τρίτα (6,6%) οφείλονταν σε καρκίνους των αναπνευστικών οργάνων.

Η μελέτη δείχνει ότι κατά την περίοδο της κρίσης (2010-2013) οι θάνατοι από κάθε είδους παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος εμφάνισαν μέση ετήσια μείωση 3,2%, από 97,1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το 2009 σε 84,8 θανάτους ανά 100.000 το 2013.

Η πτωτική αυτή τάση έρχεται σε αντίθεση με την αυξητική τάση των θανάτων αναπνευστικής αιτιολογίας προ της κρίσης (2001-2009), όταν η μέση ετήσια αύξηση των θανάτων ήταν 3,3%.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαδίζει με την μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης (κυρίως λόγω αύξησης της τιμής τους, καθώς και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων). Το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε από 42% σε 38% και η κατανάλωση τσιγάρων κατά 37,5% μεταξύ 2009-2014. Αυτό είχε ως συνέπεια η συνολική έκθεση του ελληνικού πληθυσμού στον καπνό να είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, παρόλο που –όπως επισημαίνουν οι ερευνητές- παραμένει σοβαρό το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος, καθώς δεν εφαρμόζεται σωστά η αντικαπνιστική νομοθεσία.

Επίσης, λόγω της ύφεσης, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί τόσο η χρήση των οχημάτων, όσο και γενικότερα η εκπομπή βιομηχανικών και άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα, κάτι που έχουν δείξει και σχετικές μελέτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η μελέτη επισημαίνει ότι πιο αισθητή είναι η μείωση των θανάτων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονία και από άλλες αναπνευστικές παθήσεις πλην του καρκίνου, οι οποίες ανταποκρίνονται περισσότερο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη μείωση του καπνίσματος. Αντίθετα, οι καρκίνοι του αναπνευστικού συστήματος δεν εμφάνισαν αντίστοιχη μείωση στα χρόνια της κρίσης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/