Ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση

images_7112016_2_knee.jpg

Η  οστεοαρθρίτιδα του γόνατος  αποτελεί μια εκφυλιστικού τύπου πάθηση, κατά την οποία η προοδευτική φθορά του χόνδρου και των υπολοίπων ενδαρθρικών στοιχείων οδηγεί  στη βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα, που αφορά έναν μεγάλο αριθμό- ιδιαίτερα ηλικιωμένων- ασθενών. Τα κύρια σημεία της  κλινικής εικόνας της πάθησης, είναι ο πόνος, η διόγκωση, ο κριγμός , η δυσκαμψία και η παραμόρφωση του γόνατος. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, σε επιδεινούμενη δυσχέρεια βάδισης και  τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής, με σαφή συναισθηματική επιβάρυνση.

Η θεραπεία εκλογής της  οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι η ολική αρθροπλαστική. Πρόκειται για επέμβαση αντικατάστασης των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης, με προθέσεις αποτελούμενες από κράματα μετάλλων και πολυαιθυλένιο. Η πρόοδος των αναισθησιολογικών μεθόδων δημιούργησε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και ελαχιστοποίησε τον μετεγχειρητικό πόνο. Η εμπειρία στην εκτέλεση της επέμβασης και η βελτίωση των προθέσεων κατέστησαν την ολική αρθροπλαστική του γόνατος -εδώ και πολλά χρόνια-μία επέμβαση  καλής πρόγνωσης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στο Τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής, η ολική αρθροπλαστική γόνατος  εκτελείται με τη χρήση ενός προηγμένου ψηφιακού συστήματος πλοήγησης CAS, το οποίο αφού λάβει υπόψη του τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, καθοδηγεί τον χειρουργό να εκτελέσει την επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια.

Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μέθοδο εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, η οποία παντρεύει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού, με την ψηφιακή τεχνολογία.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

• εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, με τέλεια διόρθωση της παραμόρφωσης του γόνατος, με συνέπεια την ελάττωση του μετεγχειρητικού  πόνου και την μακροβιότητα της πρόθεσης

• προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς

• καταγράφει με απόλυτο τρόπο το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αξιολογεί με μετρήσιμες παραμέτρους

• ελέγχει διεγχειρητικά τη συμπεριφορά της άρθρωσης του γόνατος, εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και πλήρες εύρος κίνησης

• προάγει τη δυνατότητα άμεσης μετεγχειρητικής κινητοποίησης του ασθενούς

• συμβάλλει στη σημαντική μείωση του χρόνου της επέμβασης, μειώνοντας έτσι την απώλεια αίματος, την πιθανότητα φλεγμονής και τη χρήση του ισχαίμου

• επιτρέπει τη χρήση ελάχιστων και μικρότερων εργαλείων σε σχέση με την συμβατική επέμβαση, με συνέπεια μικρότερο χειρουργικό τραύμα, περιορισμένη αποκόλληση μαλακών μορίων, μικρότερη αιμορραγία και ελλάτωση του μετεγχειρητικού πόνου

• ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής, καθώς δε χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί

 Ο αριθμός των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση από τον κ. Αναστασόπουλο και τη χειρουργική του ομάδα και η ποιότητα των αποτελεσμάτων, είναι αντίστοιχα με αυτά των πιο αναγνωρισμένων διεθνών κέντρων.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί μία εντυπωσιακή δυνατότητα που προκύπτει από τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου. Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο γόνατα. Μέχρι πρόσφατα έπρεπε να χειρουργηθούν στο ένα γόνατο και μετά από 4-6 μήνες να χειρουργηθούν και στο άλλο, υποφέροντας όλο αυτό το διάστημα από τον πόνο του αχειρούργητου γόνατος.

Με την ολική αρθροπλαστική με ψηφιακή υποβοήθηση CAS εκτελείται η επέμβαση σε επιλεγμένους ασθενείς ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, με τεράστια οφέλη σε χρόνο και ταλαιπωρία.

Αυτή η δυνατότητα αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος προκαλεί περιορισμένη επιβάρυνση στον οργανισμό (απώλεια αίματος, επιπλοκές, πόνος), σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι καμία από τις ευνοϊκές αλλαγές στο κάπνισμα και στην ποιότητα του αέρα δεν αποτελούν αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών. Μάλλον, τα μέτρα λιτότητας είχαν εν προκειμένω απρόσμενα θετικές συνέπειες, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι θετικές τάσεις μπορούν να διατηρηθούν και στο μέλλον».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/