3 στους 10 γονείς δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία του παιδιού τους

images_0aaaaaaa1aabbafat.jpeg

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία του 21ου αιώνα. Οι γονείς, κυρίαρχοι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, είναι εκείνοι που διαμορφώνουν κυρίως τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των παιδιών. Πώς, όμως, αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι γονείς το ζήτημα της παχυσαρκίας των παιδιών τους;

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγκεκριμένα από την Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο δείχνει ότι οι γονείς των παχύσαρκων παιδιών συχνά δεν αναγνωρίζουν τις σοβαρές συνέπειες που έχει στην υγεία το αυξημένο σωματικό βάρος ή τη σημασία της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας για την ‘καταπολέμηση’ της παιδικής παχυσαρκίας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε μέσα στον Ιούλιο στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, συμπεριέλαβε 202 γονείς παχύσαρκων παιδιών, ηλικίας 5-20 ετών. Στόχος της η αξιολόγηση της ετοιμότητας των γονέων να κάνουν αλλαγές για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας.

Παρ΄ όλο που η πλειοψηφία των παιδιών παρουσίαζε κλινική παχυσαρκία, όπως εκτιμήθηκε από τους επιστήμονες υγείας, με διαταραχή στους μεταβολικούς δείκτες τους, το 31,4% των γονέων χαρακτήρισε την υγεία του παιδιού του ως εξαιρετική ή πολύ καλή και το 28% δεν θεωρούσε το σωματικό βάρος του παιδιού ως πρόβλημα υγείας.

Οι γονείς έδειξαν μεγαλύτερη θέληση να βοηθήσουν το παιδί τους να υιοθετήσει μια ισορροπημένη διατροφή παρά να εντάξει 1 ώρας καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, το 61,4% των γονέων ανέφερε βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών τους (λιγότερο πρόχειρο φαγητό, περισσότερα φρούτα και λαχανικά), ενώ μόνο το 41,1% ανέφερε αύξηση της συμμετοχής του παιδιού τους ενεργά στο παιχνίδι, τον αθλητισμό, το χορό ή ακόμα και το περπάτημα. Στο κομμάτι της φυσικής δραστηριότητας δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που οι γονείς υποεκτιμούν τη σημασία της στη διατήρηση της υγείας, όμως τα δεδομένα συμφωνούν και με άλλες μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν ιδιαίτερη προτίμηση στην παρακολούθηση τηλεόρασης ή στην ενασχόληση με τον υπολογιστή σε σχέση με το παιχνίδι.

Και στον ελληνικό χώρο τα δεδομένα που αφορούν στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι γονείς την παχυσαρκία των παιδιών τους έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ανωτέρω στοιχεία. Η μελέτη Greco του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συμπεριέλαβε παιδιά 10-12 ετών σε 14 νομούς της χώρας μας έδειξε ότι παρ’ όλο που το 40% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, μόνο το 25,4 % των γονέων, θεωρεί ότι το βάρος του παιδιού τους είναι αυξημένο.

Τα αίτια της παχυσαρκίας είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά. Η πιο αποτελεσματική, όμως, αντιμετώπιση αυτής της αυξητικής τάσης της παιδικής παχυσαρκίας είναι η έγκαιρη παρέμβαση. Τόσο η ισορροπημένη διατροφή όσο και η συστηματική άσκηση θεωρούνται σημεία-κλειδιά για την καλή υγεία και είναι σημαντικό να υιοθετούνται από την παιδική κιόλας ηλικία, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γονείς με παιδιά ηλικίας 14 ετών και άνω είναι λιγότερο πιθανό να επιτύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών σε σχέση με γονείς παιδιών μικρότερης ηλικίας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr