Τι σχέση έχει «το χάπι» με την κατάθλιψη;

images_0aaaaaaa1aakata.jpg

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, όπως διαπίστωσε μια μελέτη, με όσες βρίσκονται στην εφηβεία να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά 80%.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από δανούς επιστήμονες, έδειξε ότι το πιο δημοφιλές είδος αντισυλληπτικού χαπιού, το συνδυαστικό, αύξησε τις πιθανότητες των γυναικών μεταξύ 20 και 34 ετών να παίρνουν και αντικαταθλιπτικά κατά 23%. Για όσες λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια μόνο με προγεστερόνη, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 34%.

Αλλά ειδικά μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξήθηκε από 80 έως 120%, για όσα έπαιρναν συνδυαστικά αντισυλληπτικά και αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη αντίστοιχα, σε σχέση με τα κορίτσια της ηλικίας τους που δεν έπαιρναν «το χάπι».

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία ενός εκατομμυρίου γυναικών από τη Δανία, ηλικίας από 15 έως 34 ετών, για περίπου έξι χρόνια και διαπίστωσαν ότι σε περισσότερες από 133.000 είχαν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά και 23.000 είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Καμία δεν είχε ιστορικό κατάθλιψης προτού ξεκινήσει να παίρνει το αντισυλληπτικό χάπι.

Ο Δρ Ojvind Lidegaard, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, δήλωσε: «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως η κατάθλιψη είναι μια πιθανή παρενέργεια των ορμονικών αντισυλληπτικών».

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η προγεστερόνη, το βασικό συστατικό στα περισσότερα αντισυλληπτικά, μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης, αλλά η μελέτη δεν στόχευε να αποδείξει ότι «το χάπι» προκαλεί κατάθλιψη. Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση αυτή απαιτεί περαιτέρω μελέτη καθώς τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η κατάθλιψη ήταν «μια πιθανή παρενέργεια της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών».

Οργανώσεις για τον οικογενειακό προγραμματισμό χαιρέτισαν την έρευνα, λέγοντας ότι δίνει στις γυναίκες περισσότερες πληροφορίες ώστε να κάνουν πιο συνειδητή επιλογή σχετικά με τη μέθοδο αντισύλληψης που θα ακολουθήσουν και ότι θα τις βοηθήσει να σταθμίσουν όλες επιλογές τους.

Τόνισαν όμως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα ορμονικά αντισυλληπτικά δημιουργούν κατάθλιψη, ότι εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο τα χρησιμοποιούν χωρίς παρενέργειες και ότι η διακοπή τους χωρίς συνεννόηση με το γυναικολόγο και χωρίς εναλλακτική αντισυλληπτική μέθοδο μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/