Ο Μεσογειακός τρόπος ζωής, όχι μόνο η διατροφή μειώνει την κατάθλιψη

images_0aaaaaaa3family.jpg

Δεν είναι μόνο η μεσογειακή διατροφή, αλλά ολόκληρος ο “μεσογειακός τρόπος ζωής» που κάνει τη διαφορά στην ψυχική υγεία στων Μεσογειακών λαών και των Βόρειων λαών, σύμφωνα με νέα Ισπανική μελέτη.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ήλιος και η “αντικαταθλιπτική” βιταμίνη D που μας προσφέρει απλόχερα, ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης των λαών της Μεσογείου. ‘Αλλες μελέτες παρουσιάζουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και μερικές ακόμα δείχνουν ότι οι λαοί της Μεσογείου ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση και τις διατροφικές τους συνήθειες (όπως η υψηλή κατανάλωση ψαριού ή φρούτων και λαχανικών ) παρουσιάζουν χαμηλά ποσοτά άνοιας, καρδιοπάθειας ακόμα και καρκίνου.

Καμία μελέτη όμως μέχρι σήμερα δεν έχει μελετήσει όλους αυτούς τους παράγοντες που αποτελούν τον Μεσογειακό τρόπο ζωής.

Όπως έδειξε, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Psychological Science. η κατάθλιψη ήταν κατά 30% λιγότερο πιθανή σε όσους ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή , δηλαδή έτρωγαν πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, και λίγο κρέας, αλλά ταυτόχρονα  έβγαιναν έξω, απολάμβαναν τον ήλιο, τη θάλασσα, μια βόλτα με φίλους και είχαν λιγότερο άγχος.

Οι άνθρωποι στη μελέτη που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ασκούνταν, αλλά και κοινωνικοποιούνταν πολύ είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους δεν ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, έδειξαν τα ευρήματα.

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Las Palmas και Navarra επιστράτευσαν 10.094 υγιείς φοιτητές, τους οποίους παρακολούθησαν επί 4,5 χρόνια.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), οι εθελοντές τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και εκείνοι υπολόγισαν τη συμμόρφωσή τους στις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.

Οι εθελοντές που ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή ήταν κυρίως άντρες, πρώην καπνιστές, παντρεμένοι και μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης ήταν πιο δραστήριοι και προσλάμβαναν περισσότερες θερμίδες.

Στη διάρκεια των 4,5 ετών, 480 εθελοντές ανέπτυξαν κατάθλιψη. Οι 156 ήταν άντρες και οι 324 γυναίκες.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να συσχετίζονται με την κατάθλιψη (όπως την οικογενειακή κατάσταση, τον αριθμό των παιδιών κ.ά.) οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άντρες και γυναίκες που τρέφονταν περισσότερο μεσογειακά, είχαν πάνω από 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Η προστατευτική δύναμη της μεσογειακής διατροφής παρέμεινε αναλλοίωτη ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν στοιχεία της προσωπικότητας, όπως η ανταγωνιστικότητα και το άγχος, που επίσης θα μπορούσαν να σχετίζονται με την κατάθλιψη.

«Το 30% είναι μεγάλη μείωση του κινδύνου και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό, εάν αναλογιστούμε πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Μιγκέλ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Navarra.

«Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί “φάρμακο” για την καρδιαγγειακή νόσο – και οι ίδιες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που ενεργοποιούν την καρδιοπάθεια έχει διαπιστωθεί ότι είναι αυξημένες στους καταθλιπτικούς ασθενείς».

Ο δρ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες εκτιμά ότι το όφελος στην ψυχική υγεία προκύπτει από το σύνολο των επιταγών της μεσογειακής διατροφής και όχι από κάποια μεμονωμένα συστατικά της.

Η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του συνολικού μεσογειακού τρόπου ζωής, πέρα από την ίδια τη διατροφή, και της κατάθλιψης, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Almudena Sanchez-Villegas, αναπληρωτή καθηγητή προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Las Palmas de Gran Canaria, στην Ισπανία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η κοινωνικοποίηση μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, αλλά διάφοροι μηχανισμοί μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη σχέση. Για παράδειγμα, ορισμένα συστατικά της μεσογειακής διατροφής – όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα φρούτα και τα ψάρια – περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, δήλωσε ο Sánchez-Villegas. Αυτές οι ιδιότητες είναι χρήσιμες στην πρόληψη της φλεγμονής, η οποία έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης, είπε.

Η άσκηση επίσης βοηθά στην προστασία των ανθρώπων από τη φλεγμονή και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, δήλωσε ο Sánchez-Villegas. Η άσκηση ακόμη, όπως είναι γνωστό, διεγείρει την έκκριση χημικών ουσιών, που ονομάζονται ενδορφίνες και που βελτιώνουν τη διάθεση, οι οποίες επίσης συμβάλλουν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Επιπλέον, τα νέα ευρήματα που είναι σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, συνδέουν τη μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση με την καλύτερη ψυχολογική ευεξία, είπαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος