5+1 συχνές ερωτήσεις για τον υποσπαδία

images_30_doctor_77635c88-735e-4323-9ad4-ffd67244b917.jpg

Ο υποσπαδίας είναι μία ανωμαλία του πέους, όπου η ουρήθρα εμφανίζεται στο κάτω μέρος του, προκαλώντας προβλήματα στην εκπλήρωση σημαντικών αναγκών του ατόμου. Τα αγόρια που εμφανίζουν υποσπαδία γεννιούνται έτσι.

1. Μπορεί να διαγνωστεί από την εγκυμοσύνη;

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο υποσπαδίας μπορεί να διαγνωστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως επιβεβαιώνεται μετά την γέννηση. Δεν πρόκειται για πάθηση κατά την οποία η γυναίκα ή το μωρό επηρεάζονται, οπότε δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για διακοπή της κύησης.

2. Αν το πρώτο παιδί έχει υποσπαδία, υπάρχει περίπτωση να έχει και το δεύτερο;

Αν και δεν έχει αποδειχθεί κάποια κληρονομική προδιάθεση, ο υποσπαδίας δεν εμφανίζεται σε μία οικογένεια κατά σειρά, αλλά συνήθως σποραδικά. Είναι σπάνιο το φαινόμενο να εμφανίζει υποσπαδία ο παππούς, ο πατέρας και μετέπειτα και τα δύο παιδιά.

3. Έχει διευκρινιστεί η συχνότητά του;

Σύμφωνα με μελέτες 1 στα 125 παιδιά εμφανίζουν υποσπαδία. Μία έρευνα που προέρχεται από την Αμερική, υποστηρίζει ότι πρόκειται για την πιο συχνή συγγενή ανωμαλία στους λευκούς. Μάλιστα η συχνότητα εμφάνισής του έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1980.

4. Πότε πρέπει οι γονείς να ζητήσουν ιατρική γνώμη;

Η καλύτερη χρονική στιγμή για να πάτε στον γιατρό είναι μεταξύ 3 και 18 μηνών. Ιδανικό βέβαια είναι μετά τους πρώτους μήνες οι γονείς να συμβουλευτούν τον γιατρό, καθώς ο υποσπαδίας λαμβάνει διάφορες μορφές και η σοβαρότητα της κατάστασης διαφέρει.

5. Ποια είναι η κατάλληλη ειδικότητα γιατρού;

Σίγουρα ένας παιδίατρος χειρουργός είναι ο κατάλληλος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρείτε έναν ειδικό που να παρουσιάζει μεγάλη εμπειρία και επιτυχία σε σχετικές επεμβάσεις. Ένας από τους κορυφαίους καθηγητές χειρουργικής παίδων και πλαστικής χειρουργικής είναι Prof. AHMED T. HADIDI.

6. Αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους γονείς η βαρύτητα του υποσπαδία;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η βαρύτητα του υποσπαδία. Οι βαθμοί δυσκολίας της επέμβασης είναι 3, ανάλογα με το που ακριβώς βρίσκεται το στόμιο του πέους (κοντά ή όχι στην βάλανο).

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα hypospadias.com.gr.