Χορεύετε παρακαλώ;

images_0aaaaaaa3danccewoman.jpg

Όσοι από εσάς γράφεστε στο γυμναστήριο κάθε Σεπτέμβρη και συνήθως καταλήγετε να πηγαίνετε μόνο τις πρώτες εβδομάδες του μήνα, μάλλον θα πρέπει να βρείτε πρώτα το είδος της άσκησης που πραγματικά σας ταιριάζει και υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τα παρατήσετε.

Ο χορός πως θα σας φαινόταν;

Ο χορός εκτός από τρόπος έκφρασης είναι και ένα είδος άσκησης που κατατάσσεται στις αερόβιες μορφές άσκησης και ενεργοποιεί το μυϊκό και το καρδιακό σύστημα.

Τα άτομα που έχουν επιλέξει το χορό ως μέθοδο εκγύμνασης και ως τρόπο εκτόνωσης έχουν έναν ακόμα λόγο για να συνεχίζουν να χορεύουν καθώς οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χορού και της βελτίωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε 5 συναρπαστικά πράγματα που κάνει χορός στον εγκέφαλό μας:

1. Ενισχύει τη νευροπλαστικότητα

Μια μελέτη του Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, υποστηρίζει ότι σωματικές ή νοητικές δραστηριότητες αναψυχής έχουν επίδραση στην πνευματική οξύτητα. Η μελέτη διεξήχθη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 21 ετών και αφορούσε ηλικιωμένους 75 ετών και άνω.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ψυχική οξύτητα στη γήρανση από τα ποσοστά της άνοιας των συμμετεχόντων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες γνωστικές δραστηριότητες επηρεάζουν την ψυχική οξύτητα, αλλά σχεδόν καμία από τις φυσικές δραστηριότητες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Μόνη εξαίρεση αποτελούσε ο χορός. Μερικά από τα ευρήματα των μελετών ήταν τα εξής:

Δραστηριότητα     Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας
Διάβασμα                           35%
Ποδηλασία                          0%
Κολύμπι                              0%
Γκολφ                                 0%
Χορός                                 76%

Οι άνθρωποι που χορεύουν τακτικά έχουν μεγαλύτερα γνωστικά «αποθέματα» και παρουσιάζουν αύξηση της πολυπλοκότητας των νευρωνικών συνάψεων, δηλαδή αύξηση τα νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου, εξήγησε ο νευρολόγος Δρ Robert Katzman.

Ο χορός μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και βελτιώνει αυτήν την νευρική ιδιότητα του εγκεφάλου.  Επίσης, μπορεί να ωθεί τον εγκέφαλο να αναδικτυώνει συνεχώς τις νευρικές οδούς και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει την νευροπλαστικότητα.

2. Μας Κάνει Πιο εύστροφους

Τι εννοούμε με τον όρο ευφυΐα; Αν η αντίδρασή μας σε μια δεδομένη κατάσταση έρχεται μέσω κάποιου αυτοματισμού (η σχέση ερεθίσματος-απόκρισης είναι αυτόματη), τότε είναι γενικά αποδεκτό ότι σε αυτό εμπλέκεται η νοημοσύνη. Όταν ο εγκέφαλος αξιολογεί διάφορες λογικές απαντήσεις και συνειδητά επιλέγει μία από αυτές ως απάντηση, η διαδικασία αυτή θεωρείται ότι είναι μια ευφυής διαδικασία. Ο Jean Piaget έχει πει ότι η νοημοσύνη είναι αυτό που χρησιμοποιούμε όταν δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε.

Για να το θέσουμε απλά, η ουσία της νοημοσύνης είναι η λήψη αποφάσεων. Για να βελτιώσετε την πνευματική σας διαύγεια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε μια δραστηριότητα που απαιτεί αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ο χορός είναι ένα παράδειγμα μια τέτοιας γρήγορης δραστηριότητας που απαιτεί ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Απαιτεί άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πού να στραφώ; Με τι ταχύτητα να μετακινήσω το σώμα μου; και πώς να αντιδράσω στις κινήσεις του παρτενέρ μου; Ο χορός είναι, ίσως ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε και να ενισχύσετε την νοημοσύνη σας.

3. Βελτιώνει τη «Μνήμη» των Μυών

Στο άρθρο The Cognitive Benefits of Movement Reduction αναφέρει ότι οι χορευτές  μπορούν να επιτύχουν σύνθετες κινήσεις  όταν τις εκτελούν σε αργή κίνηση και τις κωδικοποιούν με κάποιο «σήμα».

Ο ερευνητής Edward Warburton, ένας πρώην επαγγελματίας χορευτής μπαλέτου, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις «σκέψεις πίσω από το πράττειν του χορού». Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Psychological Science, ένα περιοδικό του Συνδέσμου Association for Psychological Science. Ανακάλυψαν ότι τέτοια «σήματα» ελαττώνουν την αντίθεση μεταξύ των πνευματικών και σωματικών απαιτήσεων του χορού, και κάτι τέτοιο δίνει στους χορευτές την ευκαιρία να απομνημονεύσουν και να επαναλάβουν τις κινήσεις με μεγαλύτερη φυσικότητα.

Επίσης κατέληξαν στο ότι η οπτικοποίηση των κινήσεων και η σήμανση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης των μυών. Αυτού του είδους τη μέθοδο της απεικόνισης και της σήμανσης, που μαθαίνουμε στον χορό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία πεδίων για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης.

4. Επιβραδύνει τη Γήρανση και Ενισχύει τη Μνήμη

Ο Δρ Katzman πιστεύει ότι όσο πιο πολύπλοκες είναι οι νευρωνικές συνάψεις μας, τόσο το καλύτερο για μας. Πιστεύει ότι θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να δημιουργούμε νέα νευρικά μονοπάτια και ο χορός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Όσο μεγαλώνουμε, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και οι συνάψεις γίνονται πιο αδύναμες. Έτσι είναι πιο δύσκολο να θυμόμαστε ουσιαστικά, όπως ονόματα, επειδή υπάρχει μόνο μια νευρική οδός που μας οδηγεί σε αυτήν την αποθηκευμένη πληροφορία.

Αν αρχίζετε να εξασκήστε σε νέες δραστηριότητες, όπως είναι ο χορός, οικοδομείτε στο μυαλό διαφορετικές νοητικές διαδρομές και πολλά μονοπάτια. Έτσι, αν ένα μονοπάτι χαθεί λόγω της ηλικίας, έχετε μια εναλλακτική διαδρομή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακτήσετε τις αποθηκευμένες πληροφορίες και τις αναμνήσεις.

5. Βοηθάει στην Πρόληψη του Ιλίγγου

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι χορεύτριες του μπαλέτου δεν ζαλίζονται όταν εκτελούν πιρουέτες; Η έρευνα δείχνει ότι μέσα από χρόνια πρακτικής εξάσκησης και εκπαίδευσης, οι χορευτές αποκτούν την ικανότητα να καταστέλλουν τα σήματα των οργανιδίων ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί που συνδέονται με την παρεγκεφαλίδα.

Ο Δρ Barry Seemungal του Τμήματος Ιατρικής στο Imperial εξηγεί ότι «Δεν είναι χρήσιμο για μια μπαλαρίνα να αισθανθεί ζάλη ή εκτός ισορροπίας όταν εκτελεί μια χορευτική κίνηση. Έτσι, το μυαλό τους προσαρμόστηκε μετά από χρόνια εκπαίδευσης και κατέστειλε αυτό το ερέθισμα. Κατά συνέπεια, το σήμα που πηγαίνει στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη της ζάλης στον εγκεφαλικό φλοιό είναι αποδυναμωμένο, καθιστώντας τους χορευτές ανθεκτικούς στην αίσθηση της ζαλάδας«.

Εάν πάσχετε από ίλιγγο, εντάξτε στο πρόγραμμά σας μια οποιαδήποτε μορφή χορού και θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί. Ο χορός θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της παρεγκεφαλίδας σας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ισορροπία σας και να σας κάνει να αισθανόσαστε λιγότερο ζαλάδα. Δεν χρειάζεται να γίνετε επαγγελματίες χορευτές για να επωφεληθείτε από αυτές τις μαγικές ιδιότητες. Χορεύοντας ακόμα και στο επίπεδο αρχαρίου θα βοηθήσει.

Πόσες θερμίδες μπορείτε να κάψετε με το χορό;

Ακόμα και μισή ώρα χορού μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε από 100 μέχρι 400 θερμίδες ανάλογα με το είδος και την ένταση του χορού. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του χορού τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε.
Συμπέρασμα

Ο χορός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συντηρήσετε και να βελτιώσετε πολλές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας. Ο χορός μπορεί να αυξήσει τις νευρικές συνδέσεις, διότι ενοποιεί διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου με τη μία: νοητική, μουσική, κιναισθητική, και συναισθηματική. Αυτή η αυξημένη νευρική συνδεσιμότητα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στο μυαλό σας καθώς μεγαλώνετε.

    Στο χορό δεν υπάρχουν λάθη. Κάθε σώμα και κάθε ψυχή, επιλέγει τη δική του μοναδική έκφραση. Μην ντρέπεσαι αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις τα βήματα σωστά στην αρχή, με τον καιρό το σώμα σου θα βρει το δικό του ρυθμό.

    Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να διαλέξετε το είδος του χορού που σας εκφράζει.

Τα είδη χορού είναι άπειρα και συνδυαστικά: Χορός του «δρόμου» R&B, hip hop, Break Dance, εξωτικοί χοροί, όπως Rumba, Mambo, Salsa, Zumba, Βιενέζικο Waltz, Αργεντίνικο Tango, παραδοσιακοί χοροί, κλασσικό ή σύγχρονο μπαλέτο… όλα αποτελούν  τρόπο έκφρασης συναισθημάτων, ισορροπούν την ψυχή, δυναμώνουν το σώμα και ισορροπούν το πνεύμα.

Αρχίστε λοιπόν, να χορεύετε!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος