Μέθοδος Καγκουρό: Η αγκαλιά της μαμάς σώζει ζωές

images_0aaaaaa1aabbakagou.jpg

Την ημέρα που η Kate Ogg έφερε στον κόσμο τα -πρόωρα- δίδυμα μωρά της, τον Jamie και την Emily, ο γιατρός και η μαία ανακοίνωσαν σε εκείνη και την άνδρα της ότι ο Jamie είχε πεθάνει. Τον ακούμπησαν, λοιπόν, στο γυμνό της στήθος και τους άφησαν μερικά λεπτά για να αποχαιρετιστούν.

Μετά από πέντε λεπτά ο Jamie άρχισε να κινείται. Οι γιατροί είπαν πως επρόκειτο για αντανακλαστικές κινήσεις και όχι για σημάδι ζωής. Όμως, καθώς η μητέρα του συνέχισε να τον χαϊδεύει ο Jamie άνοιξε τα μάτια του. Η Kate έβαλε λίγο γάλα στο δάχτυλό της και το ακούμπησε στα χείλη του και ο μικροσκοπικός γιος της το δέχτηκε με ευχαρίστηση. Οι επόμενες ημέρες πέρασαν με τους δυο τους αγκαλιά και ο αποχαιρετισμός τους μετατράπηκε σε νικητήριο καλωσόρισμα μιας νέας ζωής.

Δύο χρόνια μετά, η Emily και o Jamie έχουν γίνει δύο υγιέστατα, πανέξυπνα παιδάκια, τα οποία μάλιστα πριν λίγο καιρό υποδέχτηκαν ένα μικρότερο αδελφάκι. Η δε οικογένειά τους αποτελεί ολοζώντανο παράδειγμα επιτυχίας της μεθόδου Καγκουρό –και οι δύο γονείς παροτρύνουν κάθε ζευγάρι που αποκτά πρόωρο μωρό που κινδυνεύει να μην υποκύπτει σε παροτρύνσεις τύπου «μην δένεστε μαζί του γιατί θα στεναχωρηθείτε αν το χάσετε».

Η μέθοδος Καγκουρό
Η μέθοδος Καγκουρό έγινε γνωστή το 1978 από την Κολομβία όπου, εξαιτίας των μόνιμων προβλημάτων διακοπής ρεύματος και των αναξιόπιστων μηχανημάτων-θερμοκοιτίδων, οι νεογνολόγοι παιδίατροι αρκέστηκαν στην ζεστασιά της επαφής δέρμα με δέρμα, της μητέρας με το βρέφος, για να το βοηθήσουν να επιβιώσει.

Σήμερα, στα περισσότερα μέρη του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα, ειδικά στις μονάδες εντατικής νεογνών μεγάλων μαιευτηρίων, η φροντίδα αυτή παρέχεται στο μωρό αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, δίνοντας στους γονείς την ευκαιρία να του προσφέρουν μια θεραπευτική αγκαλιά.

Πιο συγκεκριμένα, λένε οι επιστήμονες, όταν το μωρό δεν χρειάζεται πια αναπνευστική υποστήριξη, ενδοφλέβια υγρά και όταν το βάρος του είναι μεγαλύτερο των 1.500 γραμμαρίων, η αγκαλιά της μητέρας του και η επαφή του με το δέρμα της μπορούν να το βοηθήσουν να αναρρώσει γρηγορότερα, να κερδίσει βάρος καλύτερα, να θηλάσει νωρίτερα και να έχει πιο ικανοποιητική ψυχοκινητική ανάπτυξη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η νεογνολόγος κ. Ερασμία Γιατράκου, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί ζεστό το νεογνό μόλις γεννηθεί, γιατί η ικανότητά του να διατηρήσει σταθερή θερμοκρασία σώματος είναι μειωμένη τις πρώτες ώρες έως και ημέρες μετά την γέννηση». Η αγκαλιά της μαμάς, λοιπόν, αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο.

Η επιστημονική σκοπιά
Οι γονείς του Jamie αναφέρουν ότι όταν πρωτο-δημοσιεύτηκε η ιστορία τους έμαθαν ότι προκάλεσε απελπισία σε γονείς που είχαν χάσει τα πρόωρα μωρά τους και συμμετείχαν σε γκρουπ ομαδικής θεραπείας για να το ξεπεράσουν. Όπως χαρακτηριστικά λένε, «ο τρόπος που παρουσιάστηκε η ιστορία μας σχεδόν υπαινισσόταν ότι αν αγαπάς το μωρό σου αρκετά μπορείς να το επαναφέρεις στην ζωή. Δεν είναι, όμως, αυτό το μήνυμά μας».

Αυτό ακριβώς θέλουν να τονίσουν και οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανερχόμενη αυτή μέθοδο: «Δεν ανασταίνει νεκρούς. Δεν κάνει θαύματα. Ο Jamie μπορεί απλά να είχε αδύναμο σφυγμό, τόσο που οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον ακούσουν», λέει η παιδίατρος Susan Ludington, του Πανεπιστημίου του Cleveland. «Η αγκαλιά της μαμάς του μπορεί απλά να βοήθησε στο να τον ‘ξυπνήσει’».

Είναι γεγονός, πάντως, πως οι επιστήμονες το 2005 βρήκαν μία συγκεκριμένη ομάδα νεύρων στους εγκεφάλους των βρεφών που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο τρυφερό ανθρώπινο άγγιγμα. «Η επαφή δέρμα με δέρμα απελευθερώνει στα μωρά την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον εγκέφαλό τους, κάνοντας την καρδιά και την αναπνοή τους να έχουν πιο σταθερούς ρυθμούς. Η μέθοδος Καγκουρό, μάλιστα, έχει βρεθεί πως μειώνει τον πόνο που μπορεί να νιώθουν τόσο τα πρόωρα όσο και τα τελειόμηνα.

«Δεν είναι ότι αμφισβητούμε την μέθοδο –αντίθετα, πολλοί από εμάς παροτρύνουμε τους γονείς να την εφαρμόσουν. Απλά δεν έχουν προκύψει ακόμα πολλές έρευνες που την επιβεβαιώνουν, ώστε να πειστούν οι γιατροί σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει η Ludington.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr