Δοκιμασε το – θα σου αρεσει! …Λαχανικα και φρουτα για παιδια

images_0aaaaaaa1aablaxa.jpg

Τα ζωηρόχρωμα και τραγανά φρούτα και λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν ένα ευχάριστο μέρος της ζωής του παιδιού σας. Για τα περισσότερα μωρά τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τα πρώτα στέρεα τρόφιμά τους. Μετά από το πρώτο έτος όμως, οι γονείς βλέπουν το παιδί τους να γίνεται πιο ζωηρό καθώς ανεξαρτητοποιείται ως προς την επιλογή φαγητού. Συχνά αυτή η ζωηρότητα οδηγεί σε μια χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων ή/και λαχανικών. Αυτό ίσως να είναι ανησυχητικό αλλά συνήθως δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα.

Είναι αδύνατον να αναγκάσει κανείς τα παιδιά να φάνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος είναι οι γονείς οι ίδιοι να τρώνε φρούτα και τα λαχανικά καθημερινά. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα  παρατηρώντας τις συνήθειες των γονέων και της οικογένειάς τους. Έτσι συνεχίστε να προσπαθείτε!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να απολαύσει κανείς μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Τα λαχανικά και τα φρούτα παρέχουν σημαντικές βιταμίνες στον οργανισμό, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Έχουν επίσης άλλες φυτικές ουσίες που θεωρείται ότι βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Πόσα φρούτα και λαχανικά;

Οι γενικές οδηγίες για τον πληθυσμό είναι τουλάχιστον δύο φρούτα και πέντε λαχανικά καθημερινά. Αλλά τα περισσότερα παιδιά και οι ενήλικοι δεν τρώνε αυτές τις ποσότητες.

Μερικές φορές τα παιδιά αναζητούν «νόστιμα», πλούσια σε λίπη και ζάχαρη σνάκς, μάλλον επειδή οι γονείς σταματούν να προσφέρουν λαχανικά ή φρούτα καθώς τα παιδιά τα αφήνουν συχνά στο πιάτο ή στη τσάντα του σχολείου ανέγγιχτα.

Θυμηθείτε, οποιαδήποτε ποσότητα λαχανικών και φρούτων είναι καλύτερο από το τίποτα, και να είστε πάντα έτοιμοι να προσφέρετε εναλλακτικές επιλογές. Εστιάστε στην ποικιλία – διάφορες επιλογές χρωματιστών λαχανικών και φρούτων- και μην επικεντρώνεστε μόνο στην ποσότητα.

Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου για να φάει αρκετά λαχανικά και φρούτα;
Το πρώτο βήμα είναι να απολαμβάνεται εσείς οι ίδιοι μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά.

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να προσφέρετε λαχανικά και φρούτα με ποικίλους τρόπους, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε αυτό που είναι οικείο σε αυτά. Μην θεωρείστε ποτέ ότι το παιδί σας απεχθάνεται ένα ιδιαίτερα λαχανικό ή φρούτο… την επόμενη φορά που θα το προσφέρετε μπορεί να είναι η ημέρα που θα αποφασίσει να το δοκιμάσει. Οι προτιμήσεις των παιδιών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα πέντε βασικά βήματα για την επιτυχία

1. Συμμετοχή

•    Συμπεριλάβετε το σας παιδί στην επιλογή ποιου φρούτου ή λαχανικού θα ήθελε να καταναλώσει.
•    Πάρτε το παιδί σας μαζί όταν πάτε να ψωνίσετε φρούτα και λαχανικά και αφήστε το να τα δει, να τα μυρίσει και να τα αισθανθεί. Αφήστε το ελεύθερο να περιεργαστεί τα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά.
•    Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει να πλύνετε και να προετοιμάσετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Χρησιμοποιήστε αυτήν την ευκαιρία να  εξερευνήστε τα νέα χρώματα και τα σχήματα.
•    Ενθαρρύνετε τις δεξιότητές του επιτρέποντάς του να ετοιμάσει μια απλή σαλάτα για τον εαυτό του.
•    Μετρήστε μαζί σταφύλια ή μικρά φρούτα σε ένα μικρό μπολ.
•    Καλλιεργείστε μερικά λαχανικά ή χορταρικά στον κήπο ή σε μια γλάστρα. Αφήστε το παιδί σας να τα ποτίζει και να τα φροντίζει.

2. Απόλαυση

•    Θυμηθείτε να απολαμβάνετε τα γεύματα μαζί με το παιδί σας όποτε είναι δυνατόν. Εάν το παιδί σας βλέπει να τρώτε και να απολαμβάνετε μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών, είναι πιθανότερο να το κάνει και το ίδιο.
•    Μερικές φορές τα παιδιά μπορούν να προτιμήσουν τα λαχανικά τους ωμά αντί για μαγειρεμένα.
•    Τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να αρνούνται νέα τρόφιμα εάν η ώρα του φαγητού είναι αγχωτική. Έτσι προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά σημεία του γεύματος και αποφύγετε τις εντάσεις.

3. Παρουσίαση

•    Φροντίστε να έχετε ένα μπολ φρέσκων φρούτων εύκαιρο, καθώς και λαχανικά όπως τα μπιζέλια, ντοματίνια, μικρά καροτάκια και μανιτάρια στο ψυγείο για ένα γρήγορα σνακ αντί για σοκολάτες και κρουασάν.
•    Κάνετε τα λαχανικά και τα φρούτα να φαίνονται σπουδαία στο πιάτο. Σερβίρετε  διαφορετικών χρωμάτων φρούτα και λαχανικά, τεμαχισμένα σε ειδικό πιάτο.
•    Για απρόθυμα παιδιά, να παρουσιάζετε ένα νέο φρούτο και λαχανικό κάθε εβδομάδα.

4. Συμπεριλάβετε τα φρούτα και τα λαχανικά οπουδήποτε είναι δυνατόν

•    Περιλάβετε τα λαχανικά και τα φρούτα μα διάφορους τρόπους στα περισσότερα γεύματα και σνακ.
•    Αντί να ψάχνετε για καινούριες συνταγές, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποικιλία ή την ποσότητα των λαχανικών στις αγαπημένες σας οικογενειακές συνταγές όπως στα λαδερά, στα όσπρια και στις σούπες.
•    Συμπεριλάβετε τα λαχανικά και τα φρούτα στα ενδιάμεσα σνακ επίσης. Δοκιμάστε το ολόκληρο καλαμπόκι (με το κοτσάνι), πατάτα ψητή με τη φλούδα, σπιτικό popcorn (με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο), τεμαχισμένα λαχανικά με κάποια σάλτσα χαμηλών λιπαρών και θερμίδων (όπως γιαούρτι), σπιτικά κέικ ή γλυκά με προστιθέμενα φρούτα ή λαχανικά. Καλή λύση είναι και οι σπιτικές μαρμελάδες και οι κομπόστες που διατηρούνται όμως στο φυσικό τους χυμό και όχι σε ζαχαρούχο διάλυμα.

5. Συνεχίστε την προσπάθεια

•    Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να μάθουν, και ίσως να μαθαίνουν διαρκώς,να απολαμβάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Η δουλειά σας είναι να τα έχετε πάντα διαθέσιμα. Να θυμάστε ότι τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν να δουν ένα φρούτα ή ένα λαχανικό δέκα ή περισσότερες φορές προτού να έτοιμοι να το δοκιμάσουν.
•    Πάντα να βάζετε μια μικρή μερίδα στα πιάτα των παιδιών σας. Ενθαρρύνετε τα να δοκιμάσουν, αλλά αφήστε τα να αποφασίσουν εάν τελικά θα το φάνε ή όχι.
•    Ίσως θα ήταν καλό να προσφέρετε μερικά τραγανά ωμά λαχανικά πριν από το κύριο γεύμα, όταν είναι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι πεινασμένα.
•    Αντισταθείτε στην ανάγκη που νιώθετε να προετοιμάσετε εναλλακτικές επιλογές στο γεύμα που έχετε μαγειρέψει. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν να αφήσουν στην άκρη ορισμένα τρόφιμα, αλλά θα μάθουν να αποδέχονται το γεύμα που τους προσφέρεται εάν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Και όσων αφορά…

Χυμούς φρούτων και λαχανικών;
Είναι καλύτερο να καταναλώνονται τα φρούτα ή τα λαχανικά ωμά αντί των χυμών τους και να καταπολεμάται

Πατατάκια;
Τα πατατάκια γίνονται από πατάτες, αλλά μαγειρεύονται ή τηγανίζονται σε λάδι αμφιβόλου ποιότητας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα λίπους και νατρίου και καλύτερο θα ήταν να τρώγονται μόνο περιστασιακά.

Μπάρες δημητριακών με φρούτα;                                                                                                 Αυτά περιέχουν συνήθως κάποια φρούτα, αλλά έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, χαμηλή σε φυτικές ίνες και κολλάνε ενδιάμεσα στα δόντια των παιδιών και έτσι είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Φυτοφάρμακα;
Έρευνες δείχνουν ότι το ποσό φυτοφαρμάκων στα φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι χαμηλό και θεωρείται ασφαλές, ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά και τις θηλάζοντας μητέρες. Όλα τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πλυθούν καλά πριν φαγωθούν για να αφαιρεθεί οποιοδήποτε ίχνος φυτοφαρμάκου.

Κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα;
Αν και τα φρέσκα είναι σαφώς τα ιδανικά, κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και μπορούν να αποτελέσουν μια οικονομική λύση για κάποιες ποικιλίες που βρίσκονται εκτός εποχής. Το περιεχόμενο βιταμινών τους είναι παρόμοιο με εκείνο των φρέσκων προϊόντων.

Σημαντικά tips για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά

•    Να τρώτε και να απολαμβάνετε ποικίλα φρούτων και λαχανικών οι ίδιοι.
•    Εστιάστε στο να προσφέρετε ποικιλία διάφορων λαχανικών και φρούτων, και μην επιμένετε μόνο στην ποσότητα.
•    Προσπαθήστε να προσφέρετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κάθε γεύμα και σνακ.
•    Συμπεριλάβετε τα παιδιά στις αποφάσεις για την αγορά των λαχανικά και φρούτων.
•    Συνεχίστε να προσφέρετε φρούτα και λαχανικά ακόμα και όταν τα αποφεύγουν τα παιδιά σας.
•    Θυμηθείτε να επιβραβεύετε το παιδί σας για τις υγιεινές επιλογές.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος