Ειστε ο,τι τρωνε τα παιδια σας

images_0aaaaaaa1aabgios.jpg

Τους ντύνετε, τους παρέχετε στέγη, ανέχεστε την εκνευριστική τους μουσική, και πως σας ανταμείβουν τα παιδιά σας; Πυρπολώντας τη δίαιτά σας και φουσκώνοντας τη μέση σας… Αυτή είναι η ανταμοιβή σας.


Μια πανεπιστημιακή μελέτη έρχεται και αναποδογυρίζει αυτά που πιστεύουμε υπαινίσσοντας ότι τα παιδιά διαμορφώνουν τις διατροφικές συμπεριφορές των ενηλίκων, με τέτοιο τρόπο ώστε οι γονείς να βρίσκονται σε κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ενήλικες μπορεί να θέλουν να ακολουθήσουν τον καλό διατροφικό δρόμο, αλλά όταν τα παιδιά τους παίρνουν το κακό δρόμο, όλη η οικογένεια συνήθως βυθίζεται στη διατροφική άβυσσο. Αντί να επιλέγουν άπαχο κρέας, φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενήλικες με παιδιά στο σπίτι συνήθως αγοράζουν πίτσα, μπέικον, λουκάνικα, παγωτό, κέικ, μπισκότα και αλμυρά σνακ.

Ενήλικες με παιδιά στο σπίτι καταβροχθίζουν περίπου 5 επιπλέον γραμμάρια λίπους κάθε εβδομάδα σε σύγκριση με τους ενήλικες χωρίς παιδιά στο σπίτι. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο, αλλά κατά τη διάρκεια ενός έτους, ισούται με το λίπος που βρίσκεται σε 52 ατομικές πίτσες με αλλαντικά.

Οι ειδικοί της υγείαςξέρουν εδώ και καιρό ότι οι ενήλικες διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, αλλά οι έρευνες τώρα μόλις άρχισαν να διερευνούν το αντίθετο. Επειδή πολλά παιδιά είναι δύσκολα στο φαγητό οι γονείς συνήθως επιλέγουν τον εύκολο δρόμο σερβίροντας εύκολα στη παρασκευή τρόφιμα. Αλλά εάν τα λουκάνικα και οι τηγανητές πατάτες είναι τα μόνα πράγματα που οι γονείς δίνουν στα παιδιά, αυτά είναι και τα μόνα φαγητά που θα ζητάνε. Και τελικά καταλήγουμε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου κάπου μέσα σε αυτόν οι ενήλικες αρχίζουν να τρώνε όπως τα παιδιά.

Τα παιδιά δεν θα δοκιμάσουν άγνωστα, θρεπτικά φαγητά την πρώτη φορά, αλλά εάν τους παρουσιάζονται συνέχεια στο τραπέζι, θα φάνε κάποια στιγμή και φρούτα και λαχανικά. Η επιμονή είναι το κλειδί. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αρχίσουν τα παιδιά να καταναλώνουν υγιεινές τροφές από μικρά, έτσι ώστε να τις συνηθίσουν και να τις απολαμβάνουν. Επειδή οι γονείς είναι αυτοί που ψωνίζουν και καταλαβαίνουν τις αρχές της καλής διατροφής, θα πρέπει να αποτελούν το μοντέλο των καλών διατροφικών συνηθειών αντί να μεταφέρουν τις κακές τους συνήθειες στα παιδιά ή να αποκτήσουν τις κακές συνήθειες των παιδιών τους.

Θα πρέπει βέβαια να διερευνηθεί και πως οι διαφημίσεις στην τηλεόραση, το φαγητό στο κυλικείο του σχολείου και η διαθεσιμότητατων junk food στα τοπικά καταστήματα διαμορφώνουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών. Στο μεταξύ όμως θα πρέπει οι γονείς να επιλέγουν άπαχα τρόφιμα, να αθλούνται συχνά και να αντιστέκονται στους πειρασμούς που υπάρχουν στο ίδιο τους το σπίτι.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος