Ψητό Κοτόπουλο με Λαχανικά

images_0aaaaaaa4koto.jpg

Υλικά

    1 μεγάλο κοτόπουλο περίπου 1,5-2 κιλά
    Αλατοπίπερο
    1 κ.σ. ελαιόλαδο, και λίγο ακόμα για τα λαχανικά
    1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση
    2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
    Μία χούφτα κλωνάρια θυμάρι
    Μερικά κλωνάρια δενδρολίβανο
    300g καρότα, καθαρισμένα
    300g πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
    1/2 σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
    100 ml λευκό κρασί
    300 ml ζωμός κοτόπουλου

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου.

Τρίψτε όλο το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε εάν ταψί φούρνου και γεμίστε την κοιλότητα με μισό κεφάλι σκόρδο, 2 ή 3 μισά λεμονιού και μερικά κλωνάρια μυρωδικών.

Ψήστε το κοτόπουλο για 20 λεπτά, βγάλτε το από το φούρνο και μειώστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου. Προσθέστε τα λαχανικά στο ταψί και ανακατέψτε λιγάκι για να καλθφτούν από τους χυμούς. Τοποθετήστε το υπόλοιπο σκόρδο, λεμόνια και μυρωδικά γύρω από το κοτόπουλο. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και ρίξτε λίγο αλατοπίπερο στα λαχανικά.

Ψήστε για 35-40 λεπτά περίπου. Θα πρέπει τα ζουμιά του κοτόπουλου να είναι διάφανα όταν τρυπήσετε με ένα μαχαίρι το πιο χοντρό κομμάτι από το μπούτι.

Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το κοτόπουλο από το ταψί και τοποθετήστε το σε μία πιατέλα. Τυλίξτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά. Παράλληλα βγάλτε και τα λαχανικά από το ταψί και μεταφέρετε σε ένα πιάτο.

Με ένα κουτάλι αφαιρέστε ό,τι λίπος μπορείετε να διακρίνετε και τοποθετήστε το ταψί πάνω στα μάτια της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρασί και με μία σπάτουλα αποκολλήστε τα κατάλοιπα από τον πάτο του ταψιού. Αφήστε το κρασί να βράσει και να μειωθεί στο μισό. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και μειώστε ξανά στο μισό. Προσθέστε τυχόν χυμούς που έχουν βγεί από το κοτόπουλο, περάστε τη σάλτσα από σουρωτήρι και τοποθετήστε σε σαλτσιέρα.

Κόψτε το κοτόπουλο και μοιράστε το σε πιάτα μαζί με τα λαχανικά. Περιχύστε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα, όπως μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος