Διάσημα τσιγάρα υπό απαγόρευση στη Γαλλία

images_0aaaaaapamal.jpg

Οι Γάλλοι υπογραμμίζουν συχνά την ανωτερότητα της πατρίδας τους στην τέχνη, το φαγητό, το κρασί, τα τυριά και βεβαίως στα βαριά, άφιλτρα τσιγάρα.

Όμως ίσως το τελευταίο κομμάτι να βρίσκεται ένα βήμα πριν το… σβήσιμο, καθώς η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των τσιγάρων που θεωρούνται υπερβολικά… κομψά.

Η απόφαση περιλαμβάνει τα περίφημα Gitanes και Gauloises – εμβληματικά εθνικά εμπορικά σήματα τα οποία είναι πανταχού παρόντα σε όλη τη χώρα και διαπνέουν όλη την σύγχρονη γαλλική κουλτούρα.

Ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ζαν-Πολ Σαρτρ και ο Τζορτζ Όργουελ ήταν όλοι φανατικοί καπνιστές των Gauloises, ενώ ο Τζον Λένον φέρεται να κάπνιζε Gitanes για να κάνει τη φωνή του πιο βαθιά και ο Slash, ο ταλαντούχος κιθαρίστας των Guns N ‘Roses, έχει τατουάζ το λογότυπο των Gitanes.

Η απαγόρευση όμως φαίνεται ότι δεν θα ισχύει μόνο για τους γαλλικούς θρύλους αλλά και για άλλες cool μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Marlboro Gold, Vogue, Lucky Strike και Fortuna.

Η απαγόρευση ίσως περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για τη δημόσια υγεία, ο οποίος βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι τα προϊόντα καπνού «δεν πρέπει να έχουν κανένα στοιχείο που να συμβάλλει στην προώθηση των προϊόντων καπνού ή να δίνει λανθασμένες εντυπώσεις για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Η εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι αν και αυτή η διατύπωση ήταν «σχετικά ασαφής», η απαγόρευση αυτή προορίζεται να καλύψει οτιδήποτε υποδηλώνει «αρρενωπότητα ή θηλυκότητα, λεπτότητα, νεότητα ή κοινωνικότητα».

Τέσσερις μεγάλες καπνοβιομηχανίες έχουν αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον πιθανό νόμο, κάνοντας έκκληση για επείγουσα συνάντηση ώστε να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Στην επιστολή κατηγορούν τη γαλλίδα υπουργό Υγείας Marisol Touraine για «αυθαίρετη και δυσανάλογη» εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ.

Η υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ σημαίνει ότι οι γαλλικές εταιρείες τσιγάρων θα πρέπει να καλύπτουν το 65% των συσκευασιών με προειδοποιήσεις για την υγεία. Περίπου 78.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα στη χώρα, όπου οι καπνιστές είναι περίπου 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η εθνική… όρεξη των Γάλλων για το κάπνισμα προκαλεί αμηχανία στους επιστήμονες, καθώς το υψηλό επίπεδο καπνίσματος συνοδεύεται παραδόξως από σχετικά χαμηλό ποσοστό θανάτων από το κάπνισμα. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι πλέον τα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα συμβαδίζουν τώρα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή περίπου 28% των ενηλίκων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/