Ηλεκτρονικό τσιγάρο: προς απαγόρευση σε δημόσιους χώρους;

images_0aaaaaaeleci.jpg

H απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους δημόσιους χώρους θα μπορούσε να είναι «καταστροφική», σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ειδικών στη δημόσια υγεία και τους εθισμούς.

Τα σχόλια προέρχονται από την μέλη της Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE), έπειτα από την έκκληση που ακούστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης στο Μπέλφαστ, για περιορισμό στα μέρη όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά και τις σκέψεις για την απαγόρευσή τους σε όλους τους δημόσιους χώρους σε όλη την Ευρώπη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν εφαρμοστεί μια τέτοια αυστηρή πολιτική, μπορεί να αποτρέψει τους καπνιστές από το να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να τους βοηθήσει να σταματήσουν τον εθισμό τους στη νικοτίνη.

Η Rosanna O’Connor, διευθύντρια ναρκωτικών, αλκοόλ και καπνού στο ΡΗΕ, δήλωσε: «Το να “ατμίζεις” δεν είναι το ίδιο με το να καπνίζεις, το παθητικό κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ατμοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου βλάπτουν εξίσου. Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δημόσιους χώρους θα μπορούσε να είναι επιζήμια, καθώς μπορεί να αποτρέψει τους καπνιστές να τα χρησιμοποιούν για να σταματήσουν το κάπνισμα».

Ο Δρ Iain Kennedy από την άλλη, σύμβουλος για τη δημόσια υγεία στη Γλασκώβη, ζήτησε περιορισμό για τα δημόσια μέρη όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το παθητικό “άτμισμα” είναι υπαρκτό, ειδικά ελέγχοντας τα επίπεδα νικοτίνης στα νοικοκυριά», δήλωσε. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι οι ακριβείς μηχανισμοί του και τι μακροπρόθεσμες βλάβες μπορεί να προκαλέσει. Αναμφίβολα, τα ηλεκτρονικά είναι πιο ασφαλή από ό, τι τα κανονικά τσιγάρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απολύτως 100% ασφαλή».

«Φαίνεται ότι είναι μάλλον ασφαλή για βραχυπρόθεσμη χρήση. Δεν έχουμε όμως κανένα στοιχείο για τη μακροχρόνια χρήση, επειδή είναι σχετικά νέα προϊόντα. Αναρωτιόμαστε αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ασφαλέστερο από τα κανονικά αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να παίρνουμε το πιο επιβλαβές προϊόν που κατασκεύασε ο άνθρωπος ως το μέτρο σύγκρισης για την ασφάλεια. Έως ότου κάνουμε τις μελέτες και έχουν μια καλύτερη εικόνα για το ποιοι μπορεί να είναι ή να μην είναι οι κίνδυνοι, θα πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση τους σε δημόσιους χώρους».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/