Για 6 μήνες παραμένει στο σπέρμα ο Ζίκα

images_0aaaaaasperm.jpg

Ο ιός Ζίκα ανιχνεύθηκε στο σπέρμα ενός Ιταλού έξι μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, δύο φορές περισσότερο δηλαδή από όσο είχε αναφερθεί σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Οι γιατροί στο Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Spallanzani στη Ρώμη, δήλωσαν ότι υποψιάζονται ότι υπάρχει πιθανότητα ο ιός να αναπαράγεται στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Η μόλυνση από τον ιό Ζίκα υπενθυμίζουμε ότι προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα, με αποτέλεσμα μωρά που γεννιούνται με μικροκεφαλία, δηλαδή υπανάπτυκτους εγκεφάλους. Το ξέσπασμα του ιού στη Νότιο Αμερική ανακηρύχθηκε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Φεβρουάριο.

Η έκθεση των γιατρών υποδηλώνει ότι η μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής μπορεί να είναι δυνατή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Οι τρέχουσες οδηγίες των υπηρεσιών υγείας συνιστούν στους ασθενείς να χρησιμοποιούν προφυλακτικά ή να απέχουν από το σεξ για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ιταλοί γιατροί τόνισαν ότι υπό το φως των νέων αυτών αποδείξεων θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση αυτής της σύστασης, καθώς και συνέχεια του ελέγχου του σπέρματος των ασθενών και μετά τους έξι μήνες.

Ο Christian Lindmeier από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσε ότι η έκθεση των ιταλών γιατρών θα πρέπει να εξεταστεί: «Το ξέσπασμα του ιού Ζίκα είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση και κάθε νέο αποδεικτικό στοιχείο ελέγχεται και αξιολογείται, ώστε να αποφασίζουμε εάν οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αναθεωρηθούν ή όχι».

Ο ασθενής, ο οποίος είναι περίπου 40 ετών, παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα κατά την επιστροφή του στην Ιταλία μετά από επίσκεψη δύο εβδομάδων στην Αϊτή, τον Ιανουάριο. Ανέφερε ότι τον είχαν τσιμπήσει κουνούπια στην Αϊτή και τα συμπτώματά του περιλάμβαναν πυρετό, κόπωση και δερματικό εξάνθημα.

Τα τεστ έδειξαν ότι ο ιός ήταν ακόμη παρών στα ούρα, το σάλιο και το σπέρμα του 91 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μετά από 134 ημέρες ήταν ανιχνεύσιμος μόνο στο σπέρμα του και παρέμεινε ακόμη και μετά από 181 ημέρες.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να αναπαράγεται στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και να παραμείνει στο σπέρμα», δήλωσε η ιταλική ιατρική ομάδα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/