Συσκευή που ελέγχει την ανδρική γονιμότητα κατ’ οίκον!

images_0aaaaaagonimo.jpeg

Οι τεχνολογικές καινοτομίες για την παρακολούθηση της υγείας μας δίνουν και παίρνουν. Και αν μπορούμε να παρακολουθούμε την ποιότητα του ύπνου μας και τον καρδιακό ρυθμό μας, γιατί να μην μπορούμε να παρακολουθούμε και την ποιότητα του… σπέρματός μας; Κάπως έτσι σκέφτηκαν προφανώς οι δημιουργοί του Trak, ενός νέου συστήματος που ελέγχει την ανδρική γονιμότητα, το οποίο ενέκρινε τον Μάιο, η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και διαφημίζεται «σαν Fitbit για το σπέρμα».


Η ανδρική γονιμότητα στο επίκεντρο

Θα μπορούσε η συσκευή αυτή να αλλάξει πραγματικά το πώς οι άνδρες βλέπουν την αναπαραγωγική υγεία τους; Αν και οι γυναίκες ανησυχούν για το βιολογικό ρολόι και τις πιθανότητες να γίνουν μητέρες, σπάνια ακούμε τους άνδρες να αναπτύσσουν τέτοιους προβληματισμούς, λες και το θέμα της σύλληψης αφορά μόνο τις γυναίκες.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η δυνατότητα για ένα ζευγάρι να συλλάβει συσχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του άνδρα, αλλά και από τη μορφολογία και την κινητικότητά τους – το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να «κολυμπήσουν» δηλαδή. Επίσης, η ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει ένα ωάριο μειώνεται με τα χρόνια, άσχετα αν περιπτώσεις διάσημων ανδρών, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Τσάρλι Τσάπλιν που τεκνοποίησαν σε μεγάλη ηλικία, έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο να πιστεύει το αντίθετο: το βιολογικό ρολόι χτυπάει για όλους κύριοι.

Στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής το 2014, μεταξύ των ζευγαριών που αναζητούν θεραπεία για προβλήματα γονιμότητας στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι στο 40% των περιπτώσεων το πρόβλημα ήταν από την πλευρά του άνδρα, στο 40% του βρισκόταν στην πλευρά της γυναίκας και στο 20% το πρόβλημα ήταν αδιευκρίνιστο. Με άλλα λόγια, οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας εξίσου συχνά.

Η συσκευή Trak λειτουργεί με την εναπόθεση λίγων σταγόνων σπέρματος σε ένα αναλώσιμο φυσίγγιο μίας χρήσης που ονομάζεται Prop. Η συσκευή περιστρέφει το φυσίγγιο, χρησιμοποιώντας τη φυγόκεντρο δύναμη για να απομονωθούν κύτταρα του σπέρματος. Στη συνέχει, η συσκευή παρέχει μια ένδειξη που δείχνει αν η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα είναι βέλτιστη, μέτρια ή χαμηλή. Τέλος, το Trak στέλνει την πληροφορία αυτή σε ένα application για smartphone, μέσω του οποίου επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ποιότητα του σπέρματός τους στην πορεία του χρόνου και να βλέπουν πως αλλαγές στη ζωή τους (π.χ. περισσότερος ύπνος ή άγχος) επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.

Η έγκριση από την FDA σημαίνει πως η συσκευή είναι τόσο ακριβής όσο και οι ειδικοί φυγοκεντρητές που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό σε εργαστηριακές δοκιμές. Η Sandstone, η εταιρεία παραγωγής της, είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή, με τις πρώτες συσκευές Trak να φτάνουν στα καταστήματα τον Οκτώβριο, στην τιμή των 159,99 δολαρίων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/