Μειώνεται το κάπνισμα στους εφήβους, αυξάνεται η χρήση κάνναβης

images_0aaaaaaa5kanabis.jpg

Οι έφηβοι στην Ευρώπη καπνίζουν και πίνουν λιγότερο τα τελευταία χρόνια, όμως η χρήση παράνομων ουσιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με μια έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στη Λισαβόνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

«Η χρήση καπνού και αλκοόλ από τους εφήβους υποχωρεί, όμως η περιστασιακή κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ παραμένει ανησυχητική», συμπεραίνει η έκτη έκθεση του ευρωπαϊκού Προγράμματος ερευνών στον μαθητικό πληθυσμό σχετικά με το αλκοόλ και τα άλλα ναρκωτικά (ESPAD) που πραγματοποιεί έρευνες για το θέμα αυτό κάθε τέσσερα χρόνια από το 1995.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2015 σε δείγμα 96.043 μαθητών λυκείου ηλικίας 15-16 ετών από 35 ευρωπαϊκές χώρες, το κάπνισμα στους εφήβους φαίνεται ότι έχει περιοριστεί. Πάνω από τους μισούς (54%) δήλωσαν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ ενώ μόλις ένας στους πέντε (21%) είπε ότι είναι καπνιστής.

Η χρήση αλκοόλ, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, μειώθηκε από το 89% που ήταν το 1995 στο 81%. Ωστόσο, το επίπεδο «περιστασιακής κατανάλωσης αλκοόλ» δεν έχει αλλάξει.

Η χρήση παράνομων ουσιών παραμένει επίσης σε «σχετικά σταθερά» επίπεδα από το 2003, μετά την τάση ανόδου που παρουσίασε την οκταετία 1995-2003.
Πέρσι, το 18% των ανηλίκων απάντησε ότι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του έκανε χρήση παράνομων ουσιών. Ανάλογα με τη χώρα, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 6% μέχρι 37%.

«Γενική αύξηση» παρουσιάζει η χρήση κάνναβης από εφήβους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (από το 11% το 1995 στο 17% το 2015).

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/