Θαύμα: αλκοόλ χωρίς hangover!

images_0aaaaaaa5heimonas.jpg

Ακούγεται σαν όνειρο θερινής (και μεθυσμένης) νυκτός, όμως φαίνεται πως η επιστήμη τα κατάφερε: Ένα νέο είδους συνθετικού αλκοόλ δημιουργήθηκε, το οποίο επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα θετικά κοινωνικά αποτελέσματα που έχουν μερικά ποτά, αλλά χωρίς να υποστούμε το hangover που συνήθως ακολουθεί.

Το νέο ποτό λέγεται «alcosynth» και έχει σχεδιαστεί για να μιμηθεί τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ, αλλά δεν προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα και πονοκέφαλο, σύμφωνα με το δημιουργό του, καθηγητή David Nutt.

Ο καθηγητής του Imperial College και πρώην φαρμακευτικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περίπου 90 διαφορετικές ενώσεις alcosynth. Δύο από αυτές δοκιμάζονται τώρα διεξοδικά για ευρεία χρήση και όπως ελπίζει, το alcosynth θα μπορούσε να αντικαταστήσει εντελώς το κανονικό αλκοόλ έως το 2050.

«Θα βρίσκεται στα μπαρ μαζί με το ουίσκι και το τζιν, θα προσθέτουν το alcosynth στο κοκτέιλ σας και θα έχετε την ευχάριστη γεύση και την κοινωνικότητα χωρίς να καταστρέφετε το συκώτι και την καρδιά σας», είπε. «Οι δύο ενώσεις που δοκιμάζουμε ταιριάζουν πολύ ωραία στο μοχίτο. Ταιριάζουν ακόμη και σε κάτι τόσο “καθαρό” όσο ένα Τομ Κόλινς. Η μία είναι σχεδόν άγευστη, ενώ η άλλη έχει μια πικρή γεύση».

Ερευνώντας ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με το αλκοόλ, ο καθηγητής Nutt και η ομάδα του μπόρεσαν να σχεδιάσουν μια ουσία, η οποίο όπως λένε είναι μη-τοξική και έχει τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ.

«Γνωρίζουμε πολλά για τη σχέση του εγκεφάλου με το αλκοόλ, έχει γίνει πολύ κατανοητή τα τελευταία 30 χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Nutt, «έτσι μπορούμε να μιμηθούμε τα θετικά αποτελέσματα του αλκοόλ, αποφεύγοντας τα αρνητικά».

Οι υπέρμαχοι της alcosynth πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη δημόσια υγεία, ελαφρύνοντας και την οικονομική επιβάρυνση της χρήσης αλκοόλ στις υπηρεσίες υγείας.

«Οι άνθρωποι θέλουν πιο υγιεινά ποτά», δήλωσε ο καθηγητής Nutt. «Η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών το γνωρίζει και σχεδιάζουν παρόμοιες λύσεις εδώ και μια δεκαετία. Αλλά δεν θέλουν να βιαστούν, γιατί κερδίζουν τόσα πολλά χρήματα από το συμβατικό αλκοόλ».

Στα πρώτα πειράματα δημιουργίας συνθετικού αλκοόλ, χρησιμοποιούνταν ένα παράγωγο της βενζοδιαζεπίνης – ουσίας που ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων όπως το Valium. Ο καθηγητής Nutt όμως, είπε ότι η δική του φόρμουλα δεν περιέχει βενζοδιαζεπίνες και θα παραμείνει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ωστόσο, το τεράστιο κόστος της χρηματοδότησης της έρευνας για την ουσία αλλά και η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου που θα απαιτηθεί για τη χρήση του, σημαίνουν ότι θα μπορούσε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προτού μπορέσουμε να παραγγείλουν ένα κοκτέιλ με alcosynth στο μπαρ της γειτονιάς μας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/