H επιστήμη πίσω από τα σάκχαρα. Τελικά, μπορούμε να τα καταναλώνουμε;

images_0asugar-heart-disease.jpg

Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για τη ζάχαρη ή και τα σάκχαρα, αρκεί για να μας φέρει αντιμέτωπους με δεκάδες αντικρουόμενες απόψεις που αντί να λύσουν απορίες, μας δημιουργούν όλο και περισσότερα ερωτηματικά. Κι έτσι τίθεται το όχι και πάντοτε εύκολο ερώτημα: Πόσο εύκολο είναι να «ξεχωρίσουμε» πότε μία είδηση έχει τεκμηριωμένο επιστημονικό υπόβαθρο και πότε αποτελεί μία «καλογραμμένη» ιστορία που έχει σκοπό να «κεντρίσει», για ποικίλους λόγους, το ενδιαφέρον και την ευαισθησία μας σε θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία, γενικότερα;

Το παραπάνω αποτελεί έναν λόγο για τον οποίο είναι σημαντικό να «φιλτράρουμε» τις πληροφορίες που διαβάζουμε και να εμπιστευόμαστε μόνο τις θέσεις αρμόδιων φορέων υγείας για τα θέματα αυτά.

Τι ισχύει τελικά για τα σάκχαρα; Πόσα μπορούμε να καταναλώνουμε; Είναι ο λόγος που παχαίνουμε;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

Πόσα σάκχαρα μπορούμε να καταναλώνουμε;
Οι πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 2015) είναι ξεκάθαρες: «η ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων* δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο 2000 θερμίδων ενός μέσου ατόμου, η ποσότητα των ελεύθερων σακχάρων– μεταξύ των οποίων και η ζάχαρη- που συστήνεται να καταναλώνουμε είναι 50 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 θερμίδες.

Σε τι εξυπηρετούν όμως αυτές οι συστάσεις;
Η παραπάνω σύσταση βασίζεται σε δεδομένα από μελέτες παρατήρησης για την τερηδόνα ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προσφέρει στους καταναλωτές το κατάλληλο «περιθώριο» που χρειάζονται έτσι ώστε να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σε κατάλληλα επίπεδα.

Σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Ουγγαρία, η πρόσληψη σακχάρων συμφωνεί ήδη με τις συστάσεις αυτές (7%-8% της ημερήσιας πρόσληψης σε ενήλικες), ενώ σε άλλες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, η πρόσληψη σακχάρων φτάνει στο 16-17% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Σε χώρες όπως η Πορτογαλία η πρόσληψη σακχάρων από παιδιά φτάνει έως και το 25%.

Πόσα σάκχαρα καταναλώνουν οι Έλληνες;
Τα δεδομένα αναφορικά με την πρόσληψη σακχάρων στην Ελλάδα, είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) που πραγματοποιήθηκε σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προέκυψε ότι η κατανάλωση ολικών σακχάρων στην Ελλάδα ήταν η μικρότερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ από την πρόσφατη μελέτη GRECO που πραγματοποιήθηκε σε Ελληνόπουλα 10-12 ετών, φαίνεται ότι τα παιδιά βρίσκονται στα όρια της συνιστώμενης πρόσληψης του ΠΟΥ.

Καταναλώνουμε σάκχαρα, αλλά με μέτρο!
Τα σάκχαρα αποτελούν ένα κοινό συστατικό της διατροφής μας. Δεν προσφέρουν μόνο απόλαυση, αλλά επηρεάζουν την γεύση, την υφή, προσδίδουν όγκο και είναι και φυσικό συντηρητικό των τροφίμων (π.χ. σε μαρμελάδες, εμποδίζοντας την αλλοίωσή τους)! Επιπλέον, συνεισφέρουν στις ημερήσιες θερμίδες μας όπως και όλα τα θρεπτικά συστατικά. Όμως, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας και κατ’ επέκταση την υγεία μας. Αρκεί λοιπόν, να καταναλώνουμε τα σάκχαρα με μέτρο, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης δίαιτας και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Aκολουθούμε λοιπόν το «μέτρον άριστον» και για τα σάκχαρα, όπως και για όλες τις πτυχές της ζωής!

*Tα σάκχαρα που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και το γάλα δεν περιλαμβάνονται στα ελεύθερα σάκχαρα. Ως ελεύθερα σάκχαρα χαρακτηρίζονται οι μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη) και δισακχαρίτες (π.χ. σακχαρόζη ή αλλιώς ζάχαρη) που είτε προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα (π.χ. στα σπίτια μας από εμάς τους ίδιους, από τη βιομηχανία τροφίμων, τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κ.λπ.) είτε περιέχονται φυσικά σε τρόφιμα όπως οι φυσικοί χυμοί φρούτων, το μέλι και τα σιρόπια.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr