Το μυστικό της «αποτοξίνωσης» στο… φλιτζανάκι μας!

images_0agreekcoffee.jpg

Τον αγαπάμε γιατί είναι συνδεδεμένος με τις αναμνήσεις μας. Τον ζητάμε γιατί το άρωμα και η γεύση του ξεκινούν όμορφα τη μέρα μας. Τον πιστεύουμε γιατί προστατεύει την υγεία και το δέρμα μας. Ο λόγος; Για τον ελληνικό μας καφέ! Μπορεί όταν λέμε για καφέ το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ενέργεια που μας δίνει η καφεΐνη, όμως ο ελληνικός καφές είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι αυτός που «καθαρίζει» τον οργανισμό μας από την «οξείδωση» που προκαλεί το κάπνισμα, το στρες, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου.

Και αυτό γιατί ο ελληνικός καφές περιέχει ένα εντυπωσιακό αριθμό βιοδραστικών αντιοξειδωτικών. Μάλιστα, πολλά δεδομένα δείχνουν ότι ο καφές παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στην καθημερινή διατροφή συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ομάδα τροφίμων.

Ο καφές περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και κυρίως πολυφαινόλες όπως το χλωρογενικό οξύ, το καφεικό οξύ και οι μελανοϊδίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά σύμφωνα με έρευνες σχετίζονται με βελτίωση της υγείας και μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια επιστημονική μελέτη από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε στο νησί της Ικαρίας με αφορμή το γεγονός ότι εκεί οι κάτοικοι ζουν περισσότερα χρόνια. Φάνηκε, λοιπόν, ότι ένας από τους παράγοντες που συμβάλουν στη μακροζωία τους είναι και η κατανάλωση ελληνικού καφέ που τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καθώς και η μέτρια περιεκτικότητα σε καφεΐνη βοηθούν στη καλή λειτουργία των αγγείων της καρδιάς.

Και φυσικά όταν λέμε για αντιοξειδωτικά, ίσως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα φρούτα… είναι όμως έτσι; Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά περίπου 1-2 γρ. αντιοξειδωτικών. Η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από ροφήματα όπως ο καφές. Όπως έχει φανεί, το 79% των αντιοξειδωτικών που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής προέρχονται από τα ροφήματα και βασικά από τον καφέ, ενώ μόνο το 21% προέρχεται από τα τρόφιμα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition εξέτασαν το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο διαφόρων τροφίμων ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας τους. Ο καφές βρέθηκε 11ος στη λίστα μετά από αρκετούς διαφορετικούς τύπους μούρων. Όμως, η διαφορά είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα μούρων καθημερινά, ενώ η κατανάλωση ελληνικού καφέ την ημέρα είναι καθημερινή!

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ μπορεί να προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία καθώς 1 μερίδα ελληνικού καφέ (10γρ./100mL) περιέχει 483mg αντιοξειδωτικών ουσιών. Και αν πιστεύετε ότι το κατακάθι από τον καφέ δε συμμετέχει σε αυτή την αντιοξειδωτική προστασία… τα δεδομένα το αναιρούν, καθώς έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα που έχει το κατακάθι είναι 500 φορές μεγαλύτερη από αυτή της βιταμίνης C. Όλα, λοιπόν, στον ελληνικό καφέ μαρτυρούν τη σημασία του στην καθημερινότητά μας! Φύγαμε για καφεδάκι…

Πηγή : http://www.nutrimed.gr