Φαγητό σε ταβέρνα vs fast food: Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

images_0aafast.jpg

Γνωρίζετε ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό και ποιο έχει περισσότερες θερμίδες, το φαγητό στην ταβέρνα ή το fast food; Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε ήδη μια απάντηση στο μυαλό σας. Και μάλλον κερδίζει τη μάχη της υγιειινότερης επιλογής η ταβέρνα για τους περισσότερους από εσάς. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι υπάρχει περίπτωση το φαγητό στην ταβέρνα να είναι τελικά πιο παχυντικό ή ακόμα και πιο ανθυγιεινό;

Σε αυτό το συμπέρασμα πάντως κατέληξε μια έρευνα που έγινε στην Αμερική και σύγκρινε το φαγητό σε fast food και διάφορα εστιατόρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν αμερικάνικα, κινέζικα, μεξικάνικα, ινδικά, ιαπωνέζικα, ιταλικά και ελληνικά εστιατόρια. Ένα μέσο γεύμα περιείχε περίπου 1200 θερμίδες, με τα αμερικάνικα, τα ιταλικά και τα κινέζικα εστιατόρια να έχουν τα πρωτεία παρέχοντας σε κάθε γεύμα κατά μέσο όρο 1500 θερμίδες.

Τώρα εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι μας ενδιαφέρει τι γίνεται στην Αμερική, όπου ως γνωστόν οι μερίδες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και το πιάτο κοντεύει να έχει το μέγεθος ενός ταψιού! Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω αλλά μάλλον η κατάσταση στις ελληνικές ταβέρνες της χώρας μας δεν απέχει και πολύ. Από τη μία η τάση μας να παραγγέλνουμε πολλά ορεκτικά και συνολικά πολλά και διαφορετικά πιάτα, σε συνδυασμό με τις μερίδες που τα περισσότερα μαγαζιά αυξάνουν για να «κερδίσουν» τον πελάτη, κάνει την ελληνική ταβέρνα να μην απέχει και πολύ, τουλάχιστον όσον αφορά στις συνολικές θερμίδες, από ένα τυπικό αμερικάνικο fast food.

Το τελευταίο που έχετε ακόμα στο μυαλό σας και αμφισβητείτε ότι η κατάσταση είναι όπως την περιγράφω πιο πάνω είναι ότι μπορεί οι θερμίδες να είναι πολλές, αλλά σίγουρα η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη! Ιδανικά θα είχατε δίκιο, ειδικά αν οι επιλογές είναι προς μια πιο σωστή κατεύθυνση. Όμως, δεν είμαι και πολύ σίγουρη ότι αυτό ισχύει για όλα τα πιάτα (ή και για όλες τις ταβέρνες). Αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα φαγητά που θα παραγγείλουμε είναι τηγανιτά (χωρίς να ξέρουμε τι λάδι χρησιμοποιείται και πόσες φορές), με λιπαρές σος, τσιγαρίσματα κτλ, πραγματικά δεν ξέρω τελικά πόσο πιο υγιεινό είναι το φαγητό της ταβέρνας.

Βέβαια, οι δικές μας επιλογές μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο υγιεινό ή παχυντικό θα είναι το φαγητό μας έξω. Δεν είναι το ίδιο να φάμε λουκάνικο, παϊδάκια, χωριάτικη και πατάτες τηγανιτές με το να φάμε σαρδέλες, καλαμάρι, χόρτα και πατατοσαλάτα. Η λύση λοιπόν είναι στο δικό μας χέρι! Δεν προτείνω να κόψουμε την έξοδο για φαγητό, ούτε να μην ξαναφάμε λουκάνικο. Απλά μπορούμε να παραγγείλουμε κυρίως επιλογές που γνωρίζουμε ότι είναι πιο ισορροπημένες και μία ή δύο που είναι ίσως πιο παχυντικές, ώστε να φάμε με μέτρο. Γιατί η απόλαυση στο φαγητό είναι απαραίτητο συστατικό μεν, αλλά κερδίζεται και με μικρή ποσότητα!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr