Να αγοράσω light προϊόντα ή όχι;

images_0aalight.jpg

Καλώς ήρθατε στο κόσμο των light προϊόντων! Ο κατάλογος των light τροφίμων είναι μακρύς: γαλακτοκομικά, αναψυκτικά, παγω­τά, αλλαντικά, μαγιονέζα, μαργαρίνη, μπισκότα, σάλτσες, ακόμη και μπίρες!

Είναι γεγονός ότι οι «ελαφρύτερες» εκδοχές διάφορων προϊόντων έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές και αγαπητές από τους Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι φαίνεται να τα προτιμούν όλο και πιο πολύ, πιθανόν γιατί τις περισσότερες φορές τα light προϊόντα είναι συνυφασμένα με την απώλεια βάρους και θεωρούνται πανάκεια ή/και «εύκολη λύση» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Γιατί αυξήθηκε η παχυσαρκία από τότε που μπήκαν τα light προϊόντα στο τραπέζι μας;
Οι περισσότεροι καταναλωτές πέφτουν σε μια μεγάλη παγίδα. Θεωρούν ότι, αφού τα light προϊόντα «δεν παχαίνουν», μπορούν να τα υπερκαταναλώνουν! Το αποτέλεσμα, τελικά, είναι να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από όσες θα έπαιρναν αν είχαν προτιμήσει εξαρχής μια μερίδα από το αντίστοιχο «κανονικό» τρόφιμο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι καταναλώνουν light τρόφιμα, συχνά αυξάνουν τις ποσότητες κατανάλωσης και των υπόλοιπων τροφίμων καθώς θεωρούν ότι “υπάρχει περιθώριο”.

Μπορώ τελικά να αγοράζω light προϊόντα από το Super Market;

Σαφώς η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος με τρόφιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος ή/και ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που κάνει προσπάθεια να μειώσει το βάρος του. Είναι βασικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν η συνολικά προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από την ενέργεια που συνολικά καταναλώνεται, κυρίως μέσω της σωματικής άσκησης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για σωστή απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων και η υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες που αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων αυτών και να διαπιστώνουμε κατά πόσο το εκάστοτε προϊόν έχει όντως λιγότερες θερμίδες από κάποιο άλλο που παραδοσιακά θα επιλέγαμε. Μην ξεχνάτε ότι ο όρος light σε ένα προϊόν πρέπει να συνοδεύεται από το συστατικό για το οποίο αναγράφεται αυτός ο χαρακτηρισμός. Ένα προϊόν μπορεί να είναι light σε θερμίδες, σε λίπος, σε ζάχαρη ή σε αλάτι οπότε πρέπει να αποκωδικοποιούμε τις ετικέτες των τροφίμων ανάλογα με το σε τι αφορά ο χαρακτηρισμός αυτός.

Έτσι, αν ένα τρόφιμο είναι light σε λιπαρά, δεν μας εξασφαλίζει ότι μπορεί να είναι και light σε ζάχαρη και άρα ότι σίγουρα έχει μειωμένες θερμίδες, καθώς μπορεί οι θερμίδες που αφαιρούνται λόγω του μειωμένου λίπους να αντικαθιστώνται μέσω της προσθήκης μεγαλύτερης ποσότητας ζάχαρης κι έτσι να έχουμε ένα τελικό προϊόν με ελάχιστα λιγότερες θερμίδες ή και με ίδιες θερμίδες με το πρότυπο προϊόν.

Από την άλλη, τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες αποδίδουν σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες, σε σχέση με τα αντίστοιχα που ως γλυκαντική ουσία περιέχουν ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας τέτοια προϊόντα μπορεί κάποιος να ελέγξει καλύτερα τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Έρευνες δείχνουν ότι όταν αντικαθιστούν τα αντίστοιχα προϊόντα με ζάχαρη, στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής και ενός προγράμματος φυσικής δραστηριότητας, έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στον έλεγχο βάρους μακροπρόθεσμα.

Ποια είναι η θρεπτική άξια των light τροφίμων;

Τα light γαλακτοκομικά μπορεί να έχουν λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα πλήρη, αλλά η περιεκτικότητά τους όσον αφορά το ασβέστιο και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος (φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β) παραμένουν ίδιες. Μάλιστα, το αποβουτυρωμένο γάλα έχει και ελάχιστα περισσότερο ασβέστιο σε σύγκριση με το πλήρες! Η βιταμίνη που «χάνεται» στο άπαχο γάλα και γιαούρτι (δηλαδή στα γαλακτοκομικά με 0% λίπος) είναι η λιποδιαλυτή βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία οπότε οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D καλύπτονται κατά ένα μεγάλο μέρος από την έκθεσή μας στον ήλιο ενώ παράλληλα συμβάλλουν και οι τροφές της καθημερινής διατροφής όπως αυγό, τυρί, κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, ξηροί καρποί κα.

Συνεπώς, τα light προϊόντα, ναι, έχουν θέση στη λίστα των αγορών μας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που επιδιώκεται η απώλεια βάρους ή που μεσολαβεί κάποιο πρόβλημα υγείας που εξαρτάται από το βάρος ή από κάποιο συστατικό των τροφίμων όπως συμβαίνει π.χ. με τους διαβητικούς. Αρκεί να θυμάστε ότι η έννοια του light έχει αξία όταν το προϊόν καταναλώνεται στη ποσότητα που καταναλώνεται και το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν και όχι όταν υπερκαταναλώνεται και επιπλέον να δίνετε προσοχή στις διατροφικές ετικέτες ώστε να κατανοείτε σε ποιο συστατικό αποδίδεται ο χαρακτηρισμός light και να αξιολογείτε κατά πόσο συμβαδίζει με τις διατροφικές σας ανάγκες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr