Τα οφέλη του όρθιου γραφείου (υπάρχουν;)

images_1grafeio.jpg

Το καθισιό είναι το νέο κάπνισμα – έχει κατηγορηθεί για την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, όπως επίσης του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υγεία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ασκούμαστε ήπια για 150 λεπτά την εβδομάδα, όμως πολλού από εμάς περνάμε τον περισσότερο χρόνο της εργάσιμης ημέρας καθιστοί – τα δεκάδες email σημαίνουν ότι δεν μπορούμε καν να σηκωθούμε για να μιλήσουμε σε κάποιον.

Τα όρθια γραφεία δίνουν μια λύση στο πρόβλημα και φαίνεται ότι αποτελούν τη νέα τάση. Η Google και η Microsoft φέρονται να έχουν αγοράσει εκατοντάδες όχι απλώς όρθια γραφεία, αλλά με ενσωματωμένο διάδρομο στη βάση τους, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να περπατούν ενώ δουλεύουν. Ο κατασκευαστής του ειδικού γραφείου TrekDesk λέει ότι ένα γραφείο-διάδρομος ρυθμισμένος σε ταχύτητα 1,5 χιλιομέτρων την ώρα μπορεί να κάψει 2,6 θερμίδες το λεπτό.

Όμως υπάρχουν πραγματικά οφέλη στην υγεία μας από τέτοιου είδους γραφεία ή πρόκειται απλώς για μια μόδα που σύντομα θα ξεφουσκώσει;

Οι έρευνες μέχρι στιγμής είναι ασαφείς. Τα οφέλη μπορεί να είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα. Μια συστηματική ανασκόπηση από επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Cochrane εστίασε σε 26 έρευνες σε 2.174 άτομα συνολικά. Βρήκαν ότι τα όρθια γραφεία μείωσαν τον χρόνο που καθόταν οι εργαζόμενοι από 30 λεπτά έως δύο ώρες την ημέρα. Αν και αυτό ακούγεται εντυπωσιακό, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν προσφέρουν τις τέσσερις ώρες ορθοστασία που συστήνουν οι ειδικοί. Τα όρθια γραφεία επίσης δεν φάνηκε να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του βάρους – στις τέσσερις ώρες ορθοστασίας ο μέσος άνδρας θα κάψει επιπλέον 20 θερμίδες και 12 θερμίδες η μέση γυναίκα. Αυτό, επισημαίνουν οι ερευνητές, ότι δεν είναι αρκετό για την πρόληψη της παχυσαρκίας ή του διαβήτη τύπου 2. Τέλος, η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να είναι δύσκολη για άτομα με πόνο στην πλάτη ή τη μέση.

Τα γραφεία με διάδρομο βρέθηκε ότι μειώνουν περίπου κατά μισή ώρα το καθισιό και από τη χρήση τους επωφελήθηκαν ιδιαίτερα τα παχύσαρκα άτομα, βελτιώνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης τους και μειώνοντας την περιφέρεια της μέσης τους.

Όμως τι γίνεται με την παραγωγικότητα και την πνευματική εγρήγορση; Η άσκηση θεωρείται ότι βελτιώνει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε – αλλά γενικά μόνο αφού την σταματήσουμε. Μια μελέτη στην οποία 76 άτομα τοποθετήθηκαν τυχαία σε ένα διάδρομο που κινούταν με 2,4 χιλιόμετρα/ώρα ή σε ένα παραδοσιακό γραφείο, διαπίστωσε ότι η ομάδα που καθόταν είχε καλύτερα αποτελέσματα στις λέξεις που έπρεπε να θυμηθούν και στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων – όσοι καθόταν ήταν πιο εύκολο να συγκεντρωθούν και να θυμηθούν . Όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν επίσης πιο εύκολο να πληκτρολογήσουν πιο γρήγορα χωρίς να κάνουν λάθη.

Ενώ τα οφέλη των όρθιων γραφείων μπορεί να υπερεκτιμηθούν, οι κίνδυνοι από το καθισιό είναι υπαρκτοί. Μπορείτε να κάνετε διαλείμματα για μια βόλτα και να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες καθημερινά, ανεξάρτητα από το τι γραφείο έχετε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/