Πως η άσκηση μας κρατά νέους

images_1ygeia.jpg

H αδρεναλίνη που εκλύει το σώμα μας μετά από μια προπόνηση στο γυμναστήριο, ένα γρήγορο τρέξιμο ή ένα μάθημα γιόγκα συνήθως ακολουθείται από ένα όμορφο κοκκίνισμα στα μάγουλα, που θα μπορούσε να είναι το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε μετά την άσκηση, όμως σίγουρα δεν είναι το μόνο όφελος για την εμφάνισή σας.

Εκτός από τα προφανή οφέλη (καλύτερη διάθεση, απώλεια βάρους, τονισμένοι μύες), πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ικανότητα του δέρματος να παραμείνει νεανικό και της άσκησης. Δείτε το πώς και το γιατί.

Ο ιδρώτας είναι αντιβακτηριακός
Πάντα αμφιλεγόμενος αλλά μερικές φορές ευεργετικός, ο ιδρώτας είναι ένα αναγκαίο κακό (ή καλό-εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς). Η εφίδρωση ενώ γυμνάζεστε μπορεί να είναι ένα είδος ατμόλουτρο: ανοίγει τους πόρους και απομακρύνει ό, τι είχε κολλήσει εκεί – το κλειδί είναι να κάνετε ντους αμέσως μετά την άσκηση ώστε να αποφευχθεί η ξήρανση του ιδρώτα και το εκ νέου φράξιμο των πόρων. Το πραγματικά εκπληκτικό είναι όμως ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιδρώτας περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό το οποίο μπορεί να σκοτώσει τον E. coli και τον σταφυλόκοκκο.

Απομακρύνει τα κυτταρικά υπολείμματα
Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στα όργανα και οξυγονώνει το αίμα με ταχύτερο ρυθμό, ενώ επίσης αυξάνει τη ροή του αίματος και στο δέρμα σας – εξού και τα κόκκινα μάγουλα. Επιπλέον, η αύξηση της ροής του αίματος, βοηθά στην αποβολή των κυτταρικών υπολειμμάτων από τον οργανισμό. Μπορείτε να σκεφτείτε ως καθαρισμός το δέρματός σας από τη μέσα πλευρά!

Το σώμα μας «μαθαίνει» να είναι νέο
Η περιτονία είναι ένα μέρος του ιστού που κρατά τους μύες σας, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα μαζί. Η περιτονία θα πρέπει να διατηρείται ελαστική και απασχολημένη, περίπου όπως μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε απαιτεί διαρκή εξάσκηση για να μην την ξεχάσουμε. Με την άσκηση διατηρούμε την ελαστικότητα των ιστών μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να είναι νεότεροι: με την άσκηση χτίζουμε τη μνήμη των μυών μας, τους μαθαίνουμε να πώς να παραμείνουν νέοι και σε φόρμα.

Οι μυοκίνες είναι φίλες μας
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μυοκίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης θα μπορούσαν να είναι η βάση της σχέσης μεταξύ της νεότητας του δέρματος και της άσκησης: οι μυοκίνες είναι ουσίες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εκκινούν διάφορες εργασίες που συμβαίνουν στα κύτταρα. Με άλλα λόγια, είναι μια εις βάθος ματιά για το τι συμβαίνει όταν η ροή του αίματος αυξάνεται και η περιτονία κρατιέται σε φόρμα: στο πλαίσιο της μελέτης, ακόμη και άνθρωποι που ξεκίνησαν την άσκηση αργά στη ζωή τους (και δεν είχαν ασκηθεί σε όλη τους τη ζωή) είδαν μια άμεση διαφορά στην ποιότητα της επιδερμίδας τους. Όταν τα δείγματα δέρματος τοποθετήθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο, το δέρμα όσων ασκούνταν έμοιαζε με εκείνο ενός πολύ νεότερου ανθρώπου.

Μείωση του στρες = τα πάντα νεότερα
Η άσκηση διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με την αύξηση της παραγωγής σμήγματος, το οποίο σημαίνει περισσότερα ξεσπάσματα ακμής. Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προκαλούν επίσης τη διάσπαση του κολλαγόνου του δέρματος, με αποτέλεσμα ρυτίδες και χαλάρωση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/