Σωστή πρωτεΐνη στο πρωινό για απώλεια βάρους

images_1breakf.jpg

Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά και στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, διαπιστώνει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνη, ενός μεσαίου μεγέθους γεύματος και ενός μικρότερου δείπνου, μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο όλη την ημέρα, να χάσει βάρος και να αποφύγει την άνοδο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι το είδος των πρωτεϊνών που καταναλώνονται στο πρωινό είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι ο ορός γάλακτος, που είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής τυριού και βρίσκεται σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, ήταν πιο αποτελεσματικός στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα αυγά, η σόγια ή ο τόνος.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 48 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μέσο όρο ηλικίας τα 59 χρόνια, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε μία από τρεις διαφορετικές δίαιτες που περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, για 23 μήνες.

Η πρώτη ομάδα έτρωγε πρωινό που περιείχε κυρίως πρωτεΐνη από ορό γάλακτος, συμπεριλαμβανομένων και ροφημάτων πρωτεΐνης, ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε άλλες πρωτεΐνες, προερχόμενες από αυγά, σόγια και τόνο. Η τρίτη ομάδα έτρωγε πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις ομάδες μετά από 12 εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν πρωτεΐνη ορού γάλακτος είχαν χάσει 7,6 κιλά, η ομάδα που κατανάλωνε πρωινό με άλλες πρωτεΐνες είχε χάσει 6,1 κιλά και η ομάδα που έτρωγε υδατάνθρακες είχε χάσει 3,1 κιλά.

Η Δρ Daniela Jakubowicz, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, εξήγησε: «Η διατροφή με πρωτεΐνη ορού γάλακτος καταστέλλει σημαντικά την ορμόνη της πείνας, την γκρελίνη. Ένα ρόφημα πρωτεΐνης ορού γάλακτος παρασκευάζεται εύκολα και προσφέρει τα πλεονεκτήματα που παρέχει το πρωινό υψηλής πρωτεΐνης στην απώλεια βάρους, στη μείωση της πείνας και στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα».

Η Emma Stevenson, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Newcastle, η οποία δεν πήρε μέρος στη μελέτη, τόνισε ότι η μελέτη υπογράμμισε το λιγότερο γνωστό γεγονός ότι διαφορετικοί τύποι πρωτεϊνών μας χορταίνουν περισσότερο ή λιγότερο. «Η αντικατάσταση επεξεργασμένων υδατανθράκων με πηγές πρωτεΐνης στο πρωινό, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα μέσα στην ημέρα. Πηγές πρωτεΐνης ορού γάλακτος, όπως το γάλα και το γιαούρτι, είναι σίγουρα μια καλή επιλογή».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/