Πόση άσκηση χρειάζεται για να «κάψετε» ό,τι τρώτε;

images_1pitsa.jpg

Οι συσκευασίες τροφίμων θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για το πόση άσκηση απαιτείται για να «κάψουν» τις θερμίδες του προϊόντος, σύμφωνα με μια ειδική διατροφολόγο.

Πέρα από τις πληροφορίες για τη διατροφική αξία του τροφίμου, η συσκευασία θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέρειες οι οποίες θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τη διατροφίκή συμπεριφορά τους, υποστηρίζει η Shirley Cramer, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, υποστήριξε ότι το σημερινό σύστημα πληροφόρησης δεν κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη διατροφή τους.

Αντ’ αυτού, οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν πληροφόρηση για τη δραστηριότητα που απαιτείται για να κάψουν ό, τι τρώνε, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων με τις οποίες θα μπορούσαν να το κάνουν. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέγουν πιο υγιεινά προϊόντα, να τρώνε μικρότερες μερίδες και να γυμνάζονται περισσότερο.

«Ο στόχος είναι να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να είναι πιο προσεκτικοί με την ενέργεια που καταναλώνουν και το πώς αυτές οι θερμίδες σχετίζονται με δραστηριότητες στην καθημερινή τους ζωή, ώστε να τους ενθαρρύνουμε να είναι πιο δραστήριοι σωματικά», έγραψε.

Η Shirley Cramer ανέφερε στοιχεία από έρευνα η οποία έδειξε ότι το 44% των ανθρώπων μπερδεύονται από τις διατροφικές πληροφορίες των συσκευασιών που υπάρχουν σήμερα στα τρόφιμα.

«Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερες ώστε το κοινό να μπορεί εύκολα να αποφασίζει τι να αγοράσει και να καταναλώσει μέσα στα έξι δευτερόλεπτα, που κατά μέσο όρο οι άνθρωποι κοιτάζουν τα τρόφιμα προτού αποφασίσουν αν θα τα αγοράσουν», πρόσθεσε. «Οι άνθρωποι κατανοούν τα σύμβολα πολύ πιο εύκολο από τα αριθμητικά στοιχεία και η δραστηριότητα που ισοδυναμεί με τις θερμίδες είναι εύκολα κατανοητή».

Ας δούμε με μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα το τι ακριβώς σημαίνει η ενδιαφέρουσα πρόταση της Shirley Cramer:

– Αναψυκτικό με ζάχαρη, 330ml: 138 θερμίδες, 26 λεπτά περπάτημα ή 13 λεπτά τρέξιμο.

– Κομμάτι σοκολάτας, 45 γραμμάρια: 229 θερμίδες, 42 λεπτά περπάτημα ή 22 λεπτά τρέξιμο.

– Δύο μεγάλα κομμάτια πίτσας: 449 θερμίδες, 1 ώρα και 23 λεπτά περπάτημα ή 43 λεπτά τρέξιμο.

– 50 γραμμάτια ψημένα φιστίκια: 296 θερμίδες, 54 λεπτά περπάτημα ή 28 λεπτά τρέξιμο.

– Μπολ με δημητριακά: 172 θερμίδες, 31 λεπτά περπάτημα ή 16 λεπτά τρέξιμο.

– Μάφιν με βατόμουρο: 265 θερμίδες, 48 λεπτά περπάτημα ή 25 λεπτά τρέξιμο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/