Πως να τρώτε υγιεινά έξω από το σπίτι

images_1SUSHI1.jpg

Ένα δείπνο με τους φίλους μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε και να κρατήσουμε επαφή με ανθρώπους που αγαπάμε. Όμως τα διατροφικά… παραστρατήματα καραδοκούν όταν οι μεζέδες στη μέση είναι πολλοί, οι μερίδες των εστιατορίων μεγάλες και οι έρευνες έχουν δείξει ότι το που τρώμε επηρεάζει και το τι τρώμε.

Φυσικά, η προσπάθεια για να αποφύγουμε την παχυσαρκία και να προσέχουμε τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να μας κάνει ακοινώνητους και να μας κρατήσει στο σπίτι: αρκεί να έχουμε λίγο τον νου μας και να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να τρώμε σωστά ακόμη και όταν τρώμε έξω.

Ελέγξτε το μενού
Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν ιστοσελίδες όπου μπορείτε να δείτε τον κατάλογο. Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει και είναι υγιεινό προτού πάτε εκεί και ακολουθήστε το πρόγραμμά σας όταν έρθει η ώρα να παραγγείλετε. Αν σχεδόν όλες οι επιλογές σας φαίνονται θερμιδικές… υπερπαραγωγές, κλείστε τραπέζι σε άλλο εστιατόριο.

Δώστε κάτι παραπάνω
Προτιμήστε ένα πιο gourmet εστιατόριο από την ταβέρνα της γειτονιάς σας: όχι μόνο η ποιότητα των φαγητών είναι πιθανότερο να είναι καλύτερη αλλά και οι μερίδες θα είναι σίγουρα μικρότερες.

Ζητήστε τραπέζι μακριά από την κουζίνα
Άνθρωπος είστε: όσο και να θέλετε να παραμείνετε εγκρατής, όταν όλα τα πιάτα και τα επιδόρπια του εστιατορίου περνάνε από μπροστά σας, λογικό είναι να λυγίσετε.

Προσοχή στη μουσική και στα χρώματα
Η δυνατή μουσική και τα έντονα χρώματα μας παροτρύνουν να τρώμε γρήγορα και περισσότερο. Επιλέξτε εστιατόρια με ήπια μουσική και ανάλογα χρώματα.

Καθίστε απέναντι από τον καθρέφτη
Οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν βλέπουμε τον εαυτό μας να τρώει, κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές φαγητού.

Πάρτε σαλάτα για πρώτο πιάτο…
Ξεκινώντας το φαγητό με υγιεινές φυτικές ίνες δίνετε τον τόνο για τη συνέχεια. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη, όσοι έπαιρναν ως πρώτο πιάτο μια πράσινη σαλάτα, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες συνολικά. Προσοχή: αποφύγετε τις σως, τα τυριά και τα κρουτόν.

…ή μια σούπα
Οποιαδήποτε με λαχανικά, κοτόπουλο ή μοσχάρι είναι μια χαρά: θα σας χορτάσει χωρίς να σας γεμίσει άχρηστες θερμίδες.

Ρωτήστε τον σερβιτόρο
Ναι, ο άνθρωπος δεν είναι εκεί μόνο για να σας φέρει το φαΐ σας αλλά και για να σας πει τα συστατικά του και πως μαγειρεύεται. Αν δεν είστε σίγουροι για κάποιο πιάτο, ζητήστε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μάθετε τα κρέατα
Όλα τα τμήματα δεν είναι τα ίδια: το στήθος του κοτόπουλου είναι πιο άπαχο από το μπούτι και το ψαρονέφρι πιο στεγνό από τα μπριζολάκια. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε και πάλι τον σερβιτόρο.

Πάρτε ψάρι
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι γενικά η πιο ασφαλής επιλογή όταν προσέχετε τη διατροφή σας – αρκεί να μην είναι τηγανητά!

Αφήστε το πιρούνι!
Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε πολύ και περισσότερο από όσο θέλουμε πραγματικά. Αντιμετωπίστε την… need for speed αφήνοντας το πιρούνι μετά από κάθε μπουκιά για ένα λεπτό.

Φάτε κάτι νωρίτερα
Ο συνδυασμός άδειο στομάχι και φαγητό με παρέα μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτες κραιπάλες. Τσιμπήστε κάτι υγιεινό δύο ώρες νωρίτερα, για να μην φτάσετε στα πρόθυρα της λιμοκτονίας και αποφασίσετε να δοκιμάσετε τα πάντα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/