Μέχρι ποια ώρα πρέπει να τρώμε το βραδινό μας;

images_0aadinner.jpg

Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος. Η ώρα που κερδίζει συνήθως στις απαντήσεις των περισσότερων ανθρώπων είναι το «πριν τις 9». Όσοι, δε, διαβάζουν άρθρα στο διαδίκτυο από άλλες χώρες δίνουν ακόμα πιο αυστηρές απαντήσεις, με τη συνηθέστερη να είναι ότι δεν πρέπει να τρώμε οτιδήποτε μετά τις 7 το απόγευμα! Τι ισχύει όμως τελικά για το βραδινό φαγητό; Υπάρχει όντως μια συγκεκριμένη ώρα «όριο»;

Φυσικά, η συγκεκριμένη ερώτηση έχει τις ρίζες της σε πιο παλιά χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε το ρητό «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν φτωχός και το βράδυ σαν ζητιάνος». Γιατί όμως έχει επικρατήσει αυτή η θεωρία; Τόσο κακό μας κάνει το βραδινό φαγητό;

Σίγουρα η πρακτική του να μένει κάποιος όλη τη μέρα νηστικός και να τρώει ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ, συνήθεια που ακολουθούν κυρίως οι εργαζόμενοι, δεν είναι ισορροπημένη. Η πείνα καταλήγει να είναι ανεξέλεκτη από την αφαγία όλης της ημέρας και τελικά το βράδυ καταναλώνονται υπερδιπλάσιες ποσότητες φαγητού και θερμίδων. Αντίστοιχα, η συνήθεια στην Ελλάδα να βγαίνουμε έξω για φαγητό στις 10 και να τελειώνουμε το δείπνο στις 12 είναι εξίσου προβληματική, και σε αυτή την περίπτωση καταλήγουμε και με βαρυστομαχιά που μπορεί να μην μας αφήσει καν να κοιμηθούμε.

Αλλά αν εξαιρέσουμε κάποιες υπερβολικές περιπτώσεις όπως οι παραπάνω, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένος κανόνας που να μας ορίζει ότι πρέπει να έχουμε τελειώσει το βραδινό φαγητό μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το τι ώρα θα πάμε για ύπνο, ή το τι θα περιλαμβάνει το δείπνο μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοιμάται στις 2 μετά τα μεσάνυκτα, δεν μπορεί να φάει το τελευταίο του γεύμα μέχρι τις 7, γιατί το πιο πιθανόν είναι να λιμοκτονήσει κάποια στιγμή και να ξεσπάσει στο ψυγείο ή στο ντουλάπι με τα τρόφιμα. Επίσης, είναι διαφορετικό να φάει κάποιος για βραδινό ένα γιαούρτι με δημητριακά ή μια σαλάτα με ψωμί και λίγο κοτόπουλο ή αυγό ή τυρί, και τελείως διαφορετικό να φάει ένα κομμάτι παστίτσιο ή μισή πίτσα.

Πάντως, αν θέλουμε να δώσουμε ένα γενικό κανόνα για το βραδινό φαγητό, θα λέγαμε ότι είναι καλό να το καταναλώνουμε τρεις ώρες πριν τον ύπνο, και να αποτελείται από ένα ελαφρύ γεύμα, ώστε να μπορούμε να χαρούμε το ύπνο μας χωρίς στομαχόπονο!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr