Τα 3 ΝΑΙ του πρωινού σου

images_0aabreak.jpg

Πρωινό… αν έπρεπε να καταγράψουμε σε ένα χαρτί τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν το τέλειο πρωινό αυτά θα ήταν θρεπτικό, πλούσιο, ενδιαφέρον, με ποικιλία τροφίμων, εύγεστο, διαφορετικό, καθόλου βαρετό, γρήγορο… και πόσα άλλα ακόμα. Οι «απαιτήσεις» που έχουμε από το πρωινό μας γεύμα δυσκολεύει λίγο την επιλογή του ιδανικού πρωινού γεύματος. Ψάχνετε, λοιπόν, τρόπους για να κωδικοποιήσετε στο μυαλό σας το ισορροπημένο πρωινό; Θυμηθείτε την παρακάτω φόρμουλα…

Ολική άλεση + Γαλακτοκομικά/Πρωτεΐνη + Φρούτο = Ισορροπημένο πρωινό

Εντάσσοντας στο πρωινό σας τρόφιμα ολικής άλεσης όπως το ψωμί, τα δημητριακά, οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι φυτικές ίνες, αλλά και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Από την άλλη, οι πρωτεΐνες απορροφώνται πιο αργά από τους υδατάνθρακες και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης μπορείτε να πετύχετε ιδανικά επίπεδα αισθήματος κορεσμού. Έτσι, ξεκινώντας την ημέρα σας μ’ ένα πρωινό που συνδυάζει τρόφιμα ολικής άλεσης με γαλακτοκομικά προϊόντα ρυθμίζετε το αίσθημα της πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ελέγχοντας και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε στα επόμενα γεύματα. Σημείο – κλειδί για τη ρύθμιση του σωματικού σας βάρους.

Επιπλέον, τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες, και προφανώς δεν παύουν να είναι μια πηγή υδατανθράκων, απαραίτητων για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά τις πρωινές ώρες. Ακόμα, όμως, εντάσσοντας το φρούτο στο πρωινό καλύπτετε τουλάχιστον μία από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνεται να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Ξεκινάμε το πρωινό μας με ένα φρούτο, μια φρουτοσαλάτα ή ένα 100% φυσικό χυμό, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε μέρος των βιταμινών που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Πώς θα έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της παραπάνω εξίσωσης; Σας έχουμε ετοιμάσει 3 παραδείγματα πρωινών με περίπου 45 γρ. υδατανθράκων το καθένα ενώ παράλληλα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών:

1.    Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και cranberries

Ολική άλεση: ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης
Γαλακτοκομικά/Πρωτεΐνη: 1 φλιτζάνι ημίπαχο γάλα
Φρούτο: 1 φλιτζάνι Cranberries

Διατροφικές πληροφορίες: 260kcal, 45γρ. υδατανθράκων, 7γρ. φυτικών ινών, 11γρ. πρωτεϊνών

2. Αυγοφέτες ψημένες με ταχίνι και κομμάτια μπανάνας

Ολική άλεση: 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
Γαλακτοκομικά/Πρωτεΐνη: ½ αυγό χτυπημένο και 1 κουτ. σούπας ταχίνι
Φρούτο: 1 μέτρια μπανάνα σε κομμάτια

Διατροφικές πληροφορίες: 360kcal, 48γρ. υδατανθράκων, 7γρ. φυτικών ινών, 16γρ. πρωτεϊνών

3. Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με αυγό και φρούτο

Ολική άλεση: 1 μπάρα δημητριακών ολικής
Γαλακτοκομικά/Πρωτεΐνη: 1 αυγό βραστό
Φρούτο: 1 μήλο

Διατροφικές πληροφορίες: 260kcal, 41γρ. υδατανθράκων, 7γρ. φυτικών ινών, 8γρ. πρωτεϊνών

Πηγή : http://www.nutrimed.gr