Καρκίνος του στόματος: πρόληψη πίνοντας καφέ

images_0aaacloffee.jpg

Ίσως στο άκουσμα (ή μάλλον στο διάβασμα) του καρκίνου του στόματος να μην θορυβηθήκατε αρκετά μιας και δεν τον έχουμε συχνά στο μυαλό μας όταν μιλάμε για καρκίνο, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του στόματος αντιπροσωπεύει την 8η σε σειρά πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου παγκοσμίως.


Πολλές μελέτες κατά καιρούς τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα έχουν αποδείξει ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο για στοματικό καρκίνο. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν και από μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Clinical and Experimental Medicine η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή προστατευτική δράση και του καφέ έναντι αυτού.

Η μελέτη επανεξέτασε τα δεδομένα από 12 προγενέστερες μελέτες, παρουσιάζοντας στοιχεία από 4.037 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και 1.872.231 συμμετέχοντες συνολικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ σε σύγκριση με την χαμηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται σημαντικά με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στόματος και μάλιστα φάνηκε ότι η σχέση αυτή ήταν σημαντική στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καφέ σε σχέση με αυτούς που βρίσκονταν στο χαμηλότερο σημείο πρόσληψης καφέ είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος.

Τι σημαίνει, όμως, υψηλή και χαμηλή κατανάλωση καφέ;
Λόγω των διαφορετικών ποσοτήτων καφέ που είχαν χρησιμοποιηθεί σε κάθε μελέτη οι ερευνητές δεν κατάφεραν να ορίσουν την ποσότητα του καφέ που αντιπροσωπεύει τα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης, ωστόσο σίγουρα ορίζεται σε ποσότητα > 3 φλιτζανιών/κουπών ημερησίως έναντι του ≤1 φλιτζανιού/κούπας που ορίστηκε η χαμηλή κατανάλωση καφέ.

Πού οφείλεται η προστατευτική δράση του καφέ;
Όπως έχει επιβεβαιωθεί από διάφορους ερευνητές, η δράση αυτή του καφέ έρχεται πάλι να αναδείξει το μοναδικό συνδυασμό των πολύτιμων συστατικών του. Ο καφές περιέχει ποικιλία από βιολογικά ενεργά συστατικά που μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου. Εκτός από την καφεΐνη, τόσο το καφεϊκό οξύ όσο και δύο διτερπένια που συναντώνται ειδικά στον καφέ, η καφεστόλη και η καφεόλη, έχουν μελετηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης του DNA, της επιτάχυνσης της απόπτωσης των κυττάρων, ή κατά του έντονου πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Σίγουρα ο καφέ αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί το πιο δημοφιλές και ευρέως καταναλισκόμενο ρόφημα ανά τον κόσμο, και γι’ αυτό ό,τι αφορά την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία θα αποτελεί πόλο έλξης τόσο για την επιστημονική κοινότητα όσο και για τους καταναλωτές. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η ποσότητα κατανάλωσης καφέ είναι θέμα αναγκών και προσωπικής επιλογής του κάθε ανθρώπου, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι πέρα από την απόλαυση ο καθένας μας μπορεί να είναι δέκτης των ευεργετικών επιδράσεών του.
Όπως και να ‘χει η κάθε μελέτη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στις γνώσεις μας για τις ευεργετικές ιδιότητες καφέ, οδηγώντας μας στην καθημερινή του κατανάλωση όχι μόνο λόγο γεύσης αλλά και λόγο οφελών από την πρόσληψή του.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr