Η εκδίκηση της γενειάδας

images_1geni.jpg

Σε αντίθεση με τη μάλλον δημοφιλή πεποίθηση ότι το μούσι δεν είναι η ενσάρκωση της καθαριότητας, μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εργαζομένους σε νοσοκομείο διαπίστωσε ότι οι καλοξυρισμένοι γιατροί και νοσηλευτές είναι πιο πιθανό να φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια στο πρόσωπό τους από ό, τι οι γενειοφόροι συνάδελφοί τους.

Περαιτέρω μάλιστα έρευνα διαπίστωσε ότι τα γένια μπορεί πραγματικά να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες!

Οι γενειάδες είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρρενωπότητας. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να δείχνουν οι άνδρες πιο σκληροί και λάτρεις της φύσης, ενώ μπορούν στην πραγματικότητα και να βοηθήσουν τους κατόχους τους να προστατεύσουν το πρόσωπό τους από τον ήλιο και τον αέρα. Ελάχιστοι βέβαια τις θεωρούν σήμα κατατεθέν της σωστής υγιεινής και έρευνα του παρελθόντος τις είχε συνδέσει με εξαιρετικά βλαβερά βακτήριο. Όμως εκείνη η μελέτη δύσκολα χαρακτηριζόταν επιστημονική, οπότε ερευνητές (πιθανόν γενειοφόροι) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα πιο ελεγχόμενο πείραμα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Βοστώνης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά οι γενειοφόροι μεταφέρουν λιγότερα βακτήρια από τους ξυρισμένους.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από τα πρόσωπα 400 και πλέον μελών του προσωπικού, με γένια και χωρίς. Προς έκπληξή τους, φάνηκε ότι οι γενειοφόροι εργαζόμενοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να μεταφέρουν ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκο. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το ξύρισμα δημιουργεί μικροσκοπικές εκδορές στο πρόσωπο που αποτελούν πρώτης τάξης σημείο για την αναπαραγωγή επικίνδυνων βακτηρίων.

Ο γιατρός Michael Mosley, οικοδεσπότης της εκπομπής του BBC «Trust me, I ‘m a Doctor», πήγε την υπόθεση ένα βήμα πιο πέρα. Έστειλε δείγμα από 100 και πλέον γενειοφόρους άνδρες σε μικροβιολογικό εργαστήριο ζητώντας να εξετάσουν τι θα μπορούσε να αναπτυχθεί πάνω τους σε εργαστηριακές συνθήκες, σε τρυβλία Petri. Και ενώ βρήκαν μια ολόκληρη σειρά από αβλαβή βακτήρια, ανακάλυψαν και κάτι περίεργο: σε μερικά από τα δείγματα φάνηκε ότι κάτι σκοτώνει κάποια από τα βακτήρια.

Τα βακτήρια είναι εξελισσόμενοι μικροοργανισμοί οι οποίοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τους διαθέσιμους πόρους, όπως ακριβώς και τα ζώα. Είναι λοιπόν πιθανό, ορισμένα από τα βακτήρια που βρίσκονται στις γενειάδες να έχουν εξελιχθεί ώστε να απελευθερώνουν ισχυρές αντιβιοτικές τοξίνες που ελαχιστοποιούν τα άλλα, επιβλαβή βακτήρια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/