Υπάρχει σχέση μεταξύ χρήσης ταλκ και καρκίνου;

images_1talk.jpg

Μια δικαστική απόφαση που υποχρεώνει την Johnson & Johnson να αποζημιώσει με το κολοσσιαίο ποσό των 72 εκατομμυρίων δολαρίων την οικογένεια μιας γυναίκας που πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών, λόγο σύνδεσης της ασθένειάς της με τη χρήση σκόνης ταλκ της εταιρείας, έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το προϊόν.

Για περισσότερα από 35 χρόνια η Jacqueline Fox ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούσε το ταλκ Baby Powder και το Shower to Shower, ως προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Διαγνώστηκε με καρκίνο πριν από τρία χρόνια και πέθανε τον Οκτώβριο, σε ηλικία 62 ετών.

Οι ένορκοι της πολιτείας του Μισούρι αποφάσισαν ότι η Johnson & Johnson πρέπει να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια για βλάβες και 62 εκατομμύρια ποινική αποζημίωση στην οικογένεια της Fox. Ο Jere Beasley, δικηγόρος της οικογένειας Fox, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε επίγνωση του «κινδύνου» των εν λόγω προϊόντων από το 1980.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Johnson & Johnson Carol Goodrich, δήλωσε: «Συμπασχουμε με την οικογένεια αλλά πιστεύουμε με βεβαιώτητα ότι η ασφάλεια των καλλυντικών ταλκ υποστηρίζεται από δεκαετίες επιστημονικών στοιχείων».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τα ταλκ και τον καρκίνο. Τα Baby Powder και Shower to Shower είναι κατασκευασμένα από ταλκ, ορυκτά πετρώματα που περιέχουν μαγνήσιο, πυρίτιο και οξυγόνο.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας έχουν προσπαθήσει να καθησυχάσουν τους φόβους του κοινού γύρω από το προϊόν και την υποτιθέμενη σύνδεση με τον καρκίνο.

Ο Paul Pharaoh, καθηγητής Επιδημιολογίας Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι εσφαλμένη. Τόνισε ότι ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια ασθένεια με διάφορες εκφάνσεις, οι οποίες έχουν διαφορετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι προέρχονται από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, την παχυσαρκία και την ενδομητρίωση. Το κάπνισμα έχει επίσης συνδεθεί με σπανιότερες μορφές καρκίνου των ωοθηκών.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι αποδείξεις για τη σχέση μεταξύ της χρήσης ταλκ κοντά στα γεννητικά όργανα και του καρκίνου των ωοθηκών είναι αδύναμες και ότι ακόμη και αν υπάρχει κάποια σχέση θα ήταν απίθανο ότι να προκύψει καρκίνος από τη χρήση ταλκ. Μια πρόσφατη μελέτη ελέγχου της χρήσης ταλκ σε πάνω από 8.000 περιπτώσεις, διαπίστωσε ότι χρήση ταλκ στο περίνεο συνδέθηκε με αύξηση 20% του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τέτοιες μελέτες -όπου οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ταλκ συγκρίνονται με όσες δεν χρησιμοποιούσαν- μπορεί να είναι μεροληπτικές,  καθώς οι συμμετέχουσες μπορεί άθελά τους να δίνουν λάθος πληροφορίες για το πόσο ταλκ χρησιμοποιούσαν. Όμως και άλλες δύο μελέτες, λιγότερο επιρρεπείς σε λάθη, βρήκαν σύνδεση της χρήσης ταλκ με μορφές καρκίνου των ωοθηκών.

«Ο συλλογισμός είναι βιολογικά αληθοφανής. Το ταλκ εφαρμόζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, άρα μπορεί να πάει στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες και να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι ίσως να υπάρχει μια σύνδεση, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε το μέγεθος του πιθανού κινδύνου: μια γυναίκα 20 ετών έχει πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε κάποιο σημείο στη ζωή της 18 στις 1000 – μια αύξηση 20% του κινδύνου σημαίνει ότι οι πιθανότητες αυξάνονται σε 22 στις 1000,  με την προϋπόθεση ότι η σχέση είναι υπαρκτή. Μια γυναίκα με ελάττωμα στο γονίδιο BRCA1 έχει πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών περίπου 400 στις 1000».

Ο Δρ Daniel Cramer, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και σύμβουλος των δικηγόρων της οικογένειας στη δίκη κατά της Johnson & Johnson, έχει δημοσιεύσει μια σειρά από μελέτες για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ χρήσης ταλκ και καρκίνου των ωοθηκών, από το 1982. Οι μελέτες του δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυξάνει κατά 30%.

Ο Δρ Cramer ανέφερε ότι απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, για να αποδειχθεί οριστικά αν το ταλκ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατό για ηθικούς λόγους, είπε, καθώς οι ερευνητές θα έπρεπε να εκθέσουν τις γυναίκες στο προϊόν και να περιμένουν να δουν εάν θα αναπτύξουν καρκίνο.

Ο Δρ Ranit Mishori, αναπληρωτής καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε ισχυρή απόδειξη ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ταλκ και του καρκίνο, αλλά πρόσθεσε ότι το προϊόν δεν είναι απαραίτητο: «Αν ανησυχείτε, μην το χρησιμοποιείτε».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/