H κοκαΐνη «τρώει» το μυαλό

images_1Cocaine.jpg

Οι ναρκωτικές ουσίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων που προκαλούν στους χρήστες, τόσο υγείας όσο και κοινωνικά. Μια νέα έρευνας, δείχνει πραγματικά πόσο σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν όσοι κάνουν χρήση κοκαΐνης, η οποία μάλιστα θεωρείται ως «ψυχαγωγικό» ναρκωτικό της υψηλής κοινωνίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μεγάλες δόσεις κοκαΐνης ενεργοποιούν τα κύτταρα του εγκεφάλου ώστε να αρχίσουν να τρώνε τον ίδιο τους τον εαυτό.

Με βάση πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίο John Hopkins στις ΗΠΑ, οι μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης προκαλούν μια ανεξέλεγκτη μορφή αυτοφαγίας, η οποία οδηγεί τα κύτταρα στο να «χωνέψουν» το εσωτερικό τους. Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν μετά πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκαν υψηλές δόσεις κοκαΐνης.

Ο Δρ Solomon Snyder, ένας εκ των ερευνητών του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στα ζώα, έδειξαν ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου τους νεκρώθηκαν ως αποτέλεσμα της αυτοφαγίας. Νέκρωση των κυττάρων ανιχνεύθηκε επίσης σε νεογνά ποντίκια των οποίων οι μητέρες έλαβαν κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι η αυτοφαγία είναι μια φυσιολογική διαδικασία που καθαρίζει τα κύτταρα από ό,τι δεν χρειάζονται, ο Δρ Prasun Guha εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται από τις μεγάλες δόσεις κοκαΐνης: «Ένα κύτταρο είναι σαν ένα σπιτικό που συνεχώς παράγει σκουπίδια. Η αυτοφαγία είναι η νοικοκυρά του σπιτιού που βγάζει έξω τα σκουπίδια – συνήθως είναι ένα καλό πράγμα».

«Όμως η κοκαΐνη κάνει τη νοικοκυρά να πετάει πραγματικά σημαντικά πράγματα, όπως τα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν ενέργεια για τα κύτταρα», είπε ο Δρ Guha, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Παράλληλα οι επιστήμονες δοκίμασαν το πειραματικό φάρμακο με τον κωδικό CGP3466B και διαπίστωσαν ότι προστατεύει τα κύτταρα από τις επιπτώσεις της κοκαΐνης, ακόμη και από την αυτοφαγία.

Το CGP3466B έχει δοκιμαστεί κλινικά για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκισον, όμως δεν είναι ακόμη γνωστό αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους για την πρόληψη βλαβών από τη χρήση κοκαΐνης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/