Το «χόρτο» κάνει κακό (αν το παρακάνετε)

images_1tsigarili.jpg

Όσοι κάνουν χρήση κάνναβης σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στην βραχυπρόθεσμη μνήμη τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Ο καθηγητής Reto Auer του Πανεπιστημίου της Λωζάνης ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών που εξέτασαν τα δεδομένα για τη χρήση μαριχουάνας από σχεδόν 3.400 Αμερικανούς τα οποία κάλυπταν μια περίοδο 25 ετών.

Στο τέλος του χρονικού πλαισίου της έρευνας, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά συστηματικών τεστ, τα οποία ήταν σχεδιασμένα για να αξιολογήσουν τις γνωστικές ικανότητες – τη μνήμη, την προσοχή, την ικανότητα να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, κ.λπ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάπνιζαν μαριχουάνα σε καθημερινή βάση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – πέντε έτη ή περισσότερο – είχαν χειρότερη λεκτική μνήμη στη μέση ηλικία, από ό, τι οι άνθρωποι που δεν κάπνιζαν ή κάπνιζαν λιγότερο.

Αυτή η σύνδεση παρέμενε ακόμη και αφού οι ερευνητές απέκλεισαν μία ποικιλία άλλων παραγόντων που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη γνωστική απόδοση, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η χρήση άλλων ουσιών και η κατάθλιψης

Ο καθηγητής Auer και η ομάδα του μέτρησε την έκθεση στη μαριχουάνα με μια νέα μονάδα μέτρησης που αποκαλούν «χρόνια μαριχουάνας»: Αν καπνίζετε κάνναβη κάθε μέρα για ένα χρόνο, είναι ένας χρόνος μαριχουάνας. Το ίδιο και αν καπνίζετε μέρα παρά μέρα για δύο χρόνια ή μια φορά την εβδομάδα για επτά χρόνια.

Η σχέση μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και των προβλημάτων μνήμης ήταν ουσιαστικά γραμμική. Κατά μέσο όρο, όσο περισσότερο έκαναν χρήση οι συμμετέχοντες, τόσο χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης. Αλλά πόσο ακριβώς χειρότερα;

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο ομάδες των 10 ατόμων η κάθε μία. Ζητούμε από τον καθένα να απομνημονεύσουν μια λίστα με 15 λέξεις Στη συνέχεια, 25 λεπτά αργότερα, τους ζητούμε να θυμηθούν όσες λέξεις μπορούν.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 10 άτομα που δεν κάνουν χρήση κάνναβης ή κάνουν μόνο περιστασιακά. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι σε αυτήν την ομάδα θα είναι σε θέση να θυμηθούν εννέα από τις 15 λέξεις.

Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που κάνουν χρήση κάνναβης κάθε μέρα για μια περίοδο πέντε ετών. Κατά μέσο όρο, θα είναι σε θέση να θυμηθούν 8,5 από τις 15 λέξεις.

Δεν φαίνεται σαν τεράστια διαφορά και σε γενικές γραμμές δεν είναι. Αλλά πολλαπλασιάστε το με κάθε πέντε χρόνια έκθεσης στη μαριχουάνα και η διαφορά μπορεί να αρχίσει να γίνεται μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που κάπνιζαν κάνναβη κάθε μέρα από την ηλικία των 20 μέχρι τα 45. Τα άτομα αυτά θα θυμούνται στα 45 κατά μέσο όρο 2,5 λέξεις λιγότερες από μια ομάδα που έκανε περιστασιακά χρήση ή καθόλου για την ίδια περίοδο.

Στην πραγματικότητα όμως, ελάχιστοι άνθρωποι κάνουν τόσο συστηματική χρήση κάνναβης. Μεταξύ των 3.385 ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, μόνο 311 (8%) είχαν περισσότερα από πέντε χρόνια μαριχουάνας. Όμως πολλοί ειδικοί πολιτικής για τα ναρκωτικά ενδιαφερόμενο ότι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και καθιστά ευκολότερο να πάρει θα προκαλέσει τιμές των βαρέων, η προβληματική χρήση σαν αυτό να αυξηθεί.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/