Σας λείπει ύπνος; Αναπληρώστε τον!

images_aaaa27.jpg

Η έλλειψη ύπνου στη ζωή μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των πιθανοτήτων να πάθουμε διαβήτη, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα. Αυτά είναι τα άσχημα νέα – τα καλά είναι ότι αν αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο, μπορεί να τη γλιτώσουμε.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes Care και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, διαπίστωσε ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη, ιδιαίτερα αν πρόκειται για άτομα που εργάζονται πολλές ώρες.

Οι άνθρωποι κουράζονται πολύ έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο, επειδή θέλουν να πάρουν ενέργεια από κάπου. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη ή άλλων τροφών που μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα», δήλωσε η Δρ Maarouf, διευθυντής εκπαίδευσης διαβήτη του Κέντρου Διαβήτη Stark, στο Ιατρικό τμήμα του Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Προσπαθώ πραγματικά να πείθω τους ανθρώπους να τρώνε σωστά όλη την ημέρα και να διατηρούν το επίπεδου του σακχάρου στο αίμα τους υπό έλεγχο, έτσι ώστε να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα. Εάν μπορείτε να ελέγχετε το σάκχαρό σας, θα έχετε έναν καλό νυχτερινό ύπνο και θα ξυπνήσετε ξεκούραστοι και με πολλή ενέργεια», συνέχισε.

Η συγγραφέας της μελέτης, δρ Josiane Broussard, καθηγητής στο τμήμα Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε: «Σε αυτή την βραχυπρόθεσμη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι δύο νύχτες με πολύ ύπνο, μπορούν να αντιστρέψουν τις αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις τεσσάρων συνεχόμενων νυκτών περιορισμένου ύπνου».

Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν ο οργανισμός μας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Πέρα από το ότι οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, η κούραση προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει τη γλυκόζη σε ενέργεια. Εάν είστε κουρασμένοι και η ινσουλίνη δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της, τότε τα επίπεδα σακχάρου μπορούν να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα που να προκληθούν βλάβες στα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα και την καρδιά.

Ωστόσο, η μελέτη είναι ενθαρρυντική, λέει η Δρ Broussard: «Η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι, υγιείς άνθρωποι που σποραδικά δεν κοιμούνται αρκετά μέσα σε μια εργάσιμη εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, εφόσον αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Η μελέτη του πανεπιστήμιο του Σικάγο συνιστά δύο νύχτες της εκτεταμένου ύπνου, δηλαδή περισσότερο από 8,5 ώρες, για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/