Βλαστοκύτταρα για τον διαβήτη τύπου 1

images_aaaavlasto.jpg

Μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1 θα μπορούσε να είναι ένα βήμα πιο κοντά: επιστήμονες κατάφεραν να σταματήσουν την ασθένεια σε ποντίκια για έξι μήνες, χάρη στη χρήση κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία δημιουργήθηκαν από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Η ομάδα των ειδικών, που αποτελείται από επιστήμονες νοσοκομείων και επιφανών ιατρικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατάφερε να μεταμοσχεύσει σε ποντίκια τα τροποποιημένα κύτταρα, τα οποία άρχισαν αμέσως την παραγωγή ινσουλίνης.

Οι ερευνητές ήταν επίσης σε θέση να αποδείξουν ότι μπόρεσαν να αποτρέψουν την αδρανοποίηση των κυττάρων από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο ουσιαστικά κατάφεραν να «σβήσουν».

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1, θα μπορούσε να βρίσκεται καθ’ οδόν και μάλιστα πιο κοντά από όσο περιμέναμε. Η επιστημονική ομάδα εργάζεται τώρα για να αναπαράγει τα αποτελέσματα και σε ανθρώπους με την πάθηση.

Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2014, όταν επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να δημιουργούν τεράστιες ποσότητες κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Ο άνθρωπος που οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη – ο καθηγητής του Χάρβαρντ Doug Melton, ο οποίος προσπαθεί να βρει μια θεραπεία για την ασθένεια από τότε που ο γιος του διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 όταν ήταν μωρό – εργάστηκε και για τις νέες πειραματικές δοκιμές.

Τα ανθρώπινα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη νέα έρευνα, παρήχθησαν από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σύμφωνα με μέθοδο που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Melton.

Μετά τη μεταμόσχευση στα ποντίκια, τα κύτταρα άρχισαν αμέσως να παράγουν ινσουλίνη ως αντίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και κατάφεραν να διατηρήσουν τη γλυκόζη στο αίμα σε υγιή επίπεδα για 174 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκησε η έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις Nature Medicine και Nature Biotechnology και χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Έρευνας Νεανικού Διαβήτη (Juvenile Diabetes Research Foundation, JDRF). Η αντιπρόεδρος έρευνας του JDRF, Julia Greenstein, δήλωσε: «Αυτού του είδους οι θεραπείες έχουν τη δυναμική να αποδειχθούν επαναστατικές για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1. Στοχεύουν στην αποτελεσματική και μακροχρόνια ανεξαρτησία από την ινσουλίνη και την εξάλειψη της ανάγκης για καθημερινή διαχείριση της πάθησης για μήνες, ίσως και χρόνια».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/