Κίνδυνοι από τα τρόφιμα

images_1healthy-food-table.jpg

Τουλάχιστον 600 εκατομμύρια άνθρωποι – ή 1 στους 10 σε όλο τον κόσμο- αρρωσταίνουν από μολυσμένα τρόφιμα κάθε χρόνο, με τις 420.000 εξ αυτών τελικά να πεθαίνουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Δίνοντας την πρώτη έκθεση με τις παγκόσμια εκτιμήσεις του για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, ο ΠΟΥ ζητά από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία τροφίμων να βελτιώσει τον έλεγχο σε όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας, από τα χωράφια και τα αγροκτήματα έως τα εργοστάσια και τα πιάτα των καταναλωτών.

Τα τροφιμογενή νοσήματα, τα οποία προκαλούνται από βακτήρια όπως η σαλμονέλα, ιούς, παράσιτα, τοξίνες και χημικές ουσίες, ως επί το πλείστον προκαλούν προσωρινά συμπτώματα, όπως ναυτία, διάρροια και εμετό. Αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα όπως  καρκίνο, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές διαταραχές, επιληψία και αρθρίτιδα.

«Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση. Είμαστε σίγουροι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος», δήλωσε ο Δρ Kazuaki Miyagishima, διευθυντής του τμήματος του ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Μέρος του προβλήματος βρίσκεται στην παγκόσμια εμπορία τροφίμων, σύμφωνα με τον Δρ Miyagishima: «Αν υπάρχει μια χώρα όπου η ασφάλεια των τροφίμων είναι χαλαρή και αυτή η χώρα εξάγει τρόφιμα σε άλλες χώρες, γίνεται ο πιο αδύναμος κρίκος σε ολόκληρο το σύστημα παραγωγής τροφίμων». Οι λανθασμένοι χειρισμοί στο άλλο άκρο της αλυσίδας τροφίμων, για παράδειγμα στους πλανόδιους πωλητές, είναι επίσης ένα πρόβλημα σε πολλές χώρες. «Είναι πολύ καλύτερο οι χώρες αυτές να επενδύσουν στην κατάρτιση και την εκπαίδευση των μικροπωλητών από το να προσπαθούν να τους τιμωρήσουν», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Πανεπιστήμιου της Φλόριντα Δρ Hendrik Arie Havelaar. «Αυτό θα ήταν μια σημαντική στρατηγική για τη βελτίωση της κατάστασης στην ασφάλεια των τροφίμων».

Ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων καταγράφεται στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη έχουν επίσης θανατηφόρα κρούσματα.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μεγαλύτερα προβλήματα βρίσκονται στην Αφρική και στη Νότιοανατολική Ασία, όπου τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταγράφονται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών» είπε ο Δρ Havelaar, επικεφαλής των 150 επιστημόνων που διεξήγαγαν την έρευνα.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες που προκαλούν διάρροια και οι οποίες οφείλονται στην κατανάλωση ωμού ή μη σωστά μαγειρεμένου κρέατος ή αυγών, καθώς και μολυσμένων νωπών προϊόντων και γαλακτοκομικών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών τροφίμων, των προμηθευτών και του κοινού, τόνισε ο ΠΟΥ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αφρική πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα από τα τροφιμογενή νοσημάτα, σε σχέση με τον πληθυσμό της. Υπολογίζεται ότι αρρωσταίνουν περισσότεροι από 91 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, εκ των οποίων 137.000 πεθαίνουν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/