«Κόκκινος» συναγερμός λόγω νέφους!

images_1ripansi.jpg

Τα σχολεία στο Πεκίνο θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες ημέρες και οι οικοδομικές εργασίες θα σταματήσουν, καθώς για πρώτη φορά σήμερα στην κινέζικη πρωτεύουσα  επιβλήθηκε «κόκκινος» συναγερμός εξαιτίας της, ιδιαίτερα αυξημένης και επικίνδυνης για δηλητηρίαση, αιθαλομίχλης .

Πέρα από τα κλειστά σχολεία και την αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών, στην πόλη επιβάλλεται περιορισμός στην κίνηση των οχημάτων, τα οποία θα κινούνται με το γνωστό για εμάς σύστημα «μονά-ζυγά».
Ο κίνδινος για δηλητηρίαση στο κόκκινο

Ο «κόκκινος» συναγερμός είναι το υψηλότερο επίπεδο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην πόλη άλλη φορά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Οι αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα καθώς τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επίπεδο και η κατάσταση αναμένεται να μην βελτιωθεί για τις επόμενες τρεις τουλάχιστον ημέρες.

Η κατάσταση στο Πεκίνο ήταν αποπνικτική ήδη από το Σαββατοκύριακο, καθώς σε πολλές περιοχές της πόλης η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 200 μέτρα, ενώ οι τιμές των επικίνδυνων για την υγεία μικροσωματιδίων ήταν 10 φορές πάνω από το συνιστώμενο όριο: στις πιο επιβαρυμένες περιοχές ξεπέρασαν τα 256 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως ασφαλές-μη επικίνδυνο για δηλητηρίαση -επίπεδο τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ακτιβιστές της Greenpeace είχαν παροτρύνει την κινεζική κυβέρνηση να κηρύξει «κόκκινο» συναγερμό, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα το Πεκίνο είχε εκδώσει «πορτοκαλί» συναγερμό – το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του συστήματος τεσσάρων βαθμίδων.

Οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμη ύλη και τα συστήματα οικιακής θέρμανσης σε συνδυασμό με τη σκόνη από τα εργοτάξια, δημιουργούν ένα φονικό κοκτέιλ αιθαλομίχλης που έχει επιδεινωθεί από την υγρασία και την έλλειψη ανέμου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/