Ιός ενάντια στα υπερανθεκτικά βακτήρια

images_1irus.jpg

Ένας ιός που βρέθηκε σε λίμνη του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξόντωση θανατηφόρων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ιός, που είναι ένα είδος βακτηριοφάγου, ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Γέιλ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός που ονομάζεται OMKO1, επιτίθεται σε ένα είδος ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο ασθενών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αντιβιοτικά και τα βακτήρια έχουν εμπλακεί σε μια εξελικτική μάχη: Καθώς τα βακτηρίδια σκοτώνονται από τα φάρμακα, νέα στελέχη τους εμφανίζονται τα οποία έχουν αυξημένη αντοχή και μπορούν αν επιβιώσουν της φαρμακευτικής αγωγής.

Ωστόσο πιστεύεται ότι τα βακτήρια μπορεί να μην είναι σε θέση να εξελιχθούν ώστε να αποφύγουν τον ιό που ανακαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε τα αντιβιοτικά να είναι και πάλι αποτελεσματικά.

Ο καθηγητής Paul Turner, πρόεδρος του Τμήματος Οικολογικής και Εξελικτικής Βιολογίας στο Γέιλ, δήλωσε: «Ψάχνουμε ήδη για φυσικά προϊόντα που είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση σημαντικών παθογόνων. Αυτό που είναι ωραίο με αυτόν τον ιό είναι ότι συνδέεται με κάτι που τα βακτήρια χρειάζονται για να γίνουν παθογόνα και τα “στριμώχνει” σε μια εξελικτική “γωνία” με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευαίσθητα στα αντιβιοτικά που σήμερα αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν».

Τα βακτήρια στα οποία επιτίθεται ο ιός, που ονομάζονται ψευδομονάδες οι αεριογόνες (Pseudomonas aeruginosa), δημιουργούν τα δικά τους «αντιβιοτικά» για να καταπολεμήσουν τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώνουν. Όμως ο ιός προσκολλάται στην κυτταρική μεμβράνη, από την οποία τα βακτήρια «εξάγουν» τα αντιβιοτικά τους. Αυτό προκαλεί αλλαγές στη μεμβράνη και κάνει αυτό το μηχανισμό άμυνας των βακτηρίων λιγότερο αποδοτικό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ο ιός θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του αντιβιοτικού οπλοστασίου μας, δήλωσε ο καθηγητής Turner.

Οι λοιμώξεις από τα συγκεκριμένα βακτήρια απειλούν ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα, χειρουργικές πληγές, κυστική ίνωση και άλλες ιατρικές καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο καθηγητής Turner πρόσθεσε ότι και άλλοι παρόμοιοι ιοί δίνουν ελπίδες για τη δημιουργία νέων μεθόδων καταπολέμησης βακτηριακών παθογόνων που προσβάλλουν τα ζώα και τις καλλιέργειες και μολύνουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/