Φαρμακοβιομηχανίες ενάντια στη θανατική ποινή

images_1eath-Penalty.jpg

Η μεγαλύτερη αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, η Pfizer, έλαβε πρόσφατα μέτρα για να εμποδίσει τη χρήση των φαρμάκων της ως μέσο για την εκτέλεση φυλακισμένων θανατοποινιτών, με θανατηφόρα ένεση.

«Διαφωνούμε έντονα με τη χρήση οποιουδήποτε από τα προϊόντα μας στη διαδικασία χορήγησης θανατηφόρας ένεσης για την εκτέλεση θανατικής ποινής», δήλωσε επίσημα η εταιρεία και τόνισε ότι τα προϊόντα της κατασκευάζονται για να σώσουν ζωές ασθενών.

Η κίνηση φαίνεται ότι κλείνει και την τελευταία αγορά για φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις από το σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η χρήση θανατηφόρας ένεσης είναι εδώ και καιρό ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης στις ΗΠΑ. Ένας συνδυασμός φαρμάκων χρησιμοποιείται ώστε να αποκοιμίσει τον καταδικασμένο και στη συνέχεια να εμποδίσει την αναπνοή του, γεγονός που οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή.

Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξαγωγή των εν λόγω φαρμάκων το 2011, ώθησε τους αμερικανούς κατασκευαστές φαρμάκων να ακολουθήσουν το παράδειγμα, αφήνοντας το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ σε αναζήτηση νέων κοκτέιλ φαρμάκων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις εκτελέσεις. Πριν από δύο χρόνια ο θανατοποινίτης στις φυλακές της Οκλαχόμα Clayton Lockett χρειάστηκε 43 λεπτά για να πεθάνει, μετά τη χορήγηση ενός μη δοκιμασμένου κοκτέιλ φαρμάκων.

Η απόφαση της Pfizer δεν είναι η εξαίρεση: σε παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν προχωρήσει 20 και πλέον φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ και πολυεθνικές.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο της τον περασμένο μήνα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι επτά από τα φάρμακά της θα πωλούνται σε αγοραστές μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τα μεταπωλήσουν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι προσφέρει τα φάρμακά της επειδή σώζουν ή βελτιώνουν τη ζωή και διατίθενται στην αγορά μόνο για τη χρήση που αναφέρεται στις οδηγίες του προϊόντος.

«Έχουμε δεσμευτεί να εξασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα στους επαγγελματίες της υγείας και τους ασθενείς, οι οποίοι βασίζονται σε αυτά καθημερινά».

Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κάνει μακροχρόνιες εκστρατείες ενάντια στη χρήση φαρμάκων για την επιβολή της θανατικής ποινής.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/