Εφιάλτες στην κουζίνα!

images_aaafagi.jpg

Φαγητό πάνω στον πάγκο
Συχνά ξεχνάμε τους κινδύνους που κρύβονται στα τρόφιμα όταν δεν βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία. Τα κρύα θα πρέπει να διατηρούνται στους 4-5 oC ή και χαμηλότερα, ενώ τα ζεστά στους 60 oC ή και υψηλότερα. Μην αφήνετε λοιπόν τα τρόφιμα να ξεπαγώνουν εκτός ψυγείου – όταν τα βγάζετε από την κατάψυξη αφήστε τα στη συντήρηση. Επίσης, τοποθετήστε στο ψυγείο το φαγητό που περίσσεψε ώστε να αποφύγετε την περίπτωση να πάθετε τροφική δηλητηρίαση.

Μαχαίρια
Το μυαλό μας πάει εύκολα σε έναν τραυματισμό από μαχαίρι – όταν το χρησιμοποιούμε βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στα δάχτυλά μας. Αυτό που δεν περνάει από το μυαλό μας είναι ότι θα πρέπει να είναι καλά ακονισμένα για να είναι πιο ασφαλή! Ένα μαχαίρι που δεν κόβει καλά είναι πιο επικίνδυνο καθώς απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη από μέρους μας, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να γλιστρήσει αυτό που κόβουμε και να τραυματιστούμε. Προσοχή χρειάζεται και κατά την αποθήκευσή τους: η προσοχή μας μειώνεται και ο τραυματισμός είναι πιθανότερος. Κάτι τελευταίο – ποτέ μην προσπαθήσετε να πιάσετε ένα μαχαίρι στον αέρα την ώρα που πέφτει!

Καυτό λάδι
Όταν τηγανίζουμε η θερμοκρασία του λαδιού κυμαίνεται από 150 έως 200 oC. Οποιαδήποτε επαφή μαζί του θα οδηγήσει σε έγκαυμα τρίτου βαθμού. Απαιτείται εξαιρετική προσοχή όταν βρίσκεστε κοντά του, ενώ ένα τηγάνι με υψηλά τοιχώματα και διαφανές καπάκι θα βοηθήσουν να μην πιτσιλιστείτε. Το νου σας επίσης στη βρύση: το καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει επίσης εγκαύματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Επιφάνεια κοπής
Όχι, από μόνες τους δεν είναι επικίνδυνες. Η ποιότητά τους όμως και ο τρόπος που τις χρησιμοποιείται μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Επιλέξτε μία με αντιολισθητική βάση ή τοποθετήστε βρεγμένο χαρτί κουζίνας από κάτω ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσει (και να κοπείτε κατά λάθος).

Τρίφτης
Δύο μυστικά υπάρχουν στη χρήση του τρίφτη: φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερός, κρατώντας τον σφιχτά από τη λαβή και κρατήστε τον μακριά από το σώμα σας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα τρίψετε μόνο το τρόφιμο που θέλετε και όχι τα δάχτυλά σας – τα ίδια ισχύουν και για κάθε είδους καθαριστές λαχανικών.

Πάτωμα
Λάδια ή νερά που έχουν χυθεί αποτελούν μια πολύ καλή αιτία για να γλιστρήσετε και να πέσετε στο πάτωμα με οδυνηρά αποτελέσματα – το ίδιο και κάποιο κομμάτι τροφίμου που σας έπεσε. Προσοχή χρειάζεται επίσης σε χαλάκια που βρίσκονται στην κουζίνα – προτιμήστε κάποιο με αντιολισθητική πίσω πλευρά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/