Σπίτι χωρίς αλλεργίες

images_aaalergi2.jpg

Μέσα στο σπίτι μας έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε προφυλαγμένοι από κάθε κίνδυνο και κάθε ενόχληση. Όμως ορισμένες φορές ο «εχθρός» βρίσκεται εντός των πυλών – ειδικά αν ανήκετε στο περίπου 20% των ενηλίκων που υποφέρουν από αλλεργίες.

Σε αντίθεση με ότι θα φανταζόσασταν, ο αέρας μέσα στο σπίτι είναι από δύο έως πέντε φορές περισσότερο «μολυσμένος» με αλλεργιογόνους παράγοντες. Η άνοδος του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της κλιματικής αλλαγής, ευνοεί την ανάπτυξη αλλεργιογόνων, ενώ το γεγονός ότι ζούμε σε καλύτερες συνθήκες υγιεινής έχει κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο ευαίσθητο και αντιδράει ευκολότερα και πιο έντονα. Ευτυχώς, είναι αρκετά εκείνα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τους αλλεργιογόνους παράγοντες στην… έδρα μας!

– Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα εξαερισμού στο μπάνιο και ενεργοποιήστε τον σε κάθε ντους για να απαλλαγείτε από τη μούχλα ή αφήνετε πάντα ανοιχτό το παράθυρο. Η μούχλα συγκεντρώνεται όπου έχει υγρασία, γι’ αυτό σκουπίζετε τα νερά που παραμένουν γύρω από την μπανιέρα ή τον νιπτήρα.

– Αποφύγετε τις κουρτίνες μπάνιου από βινύλιο, καθώς εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις – προτιμήστε μια νάιλον την οποία θα πλένετε τακτικά.

– Όσο φιλόζωοι και να είστε, απαγορεύστε την είσοδο της γάτας ή του σκύλου σας στο υπνοδωμάτιο σας.

– Αλλάζετε τα σεντόνια σας συχνά και πλένετέ τα σε υψηλή θερμοκρασία για να κρατάτε μακριά τα ακάρεα. Παράλληλα, πραγματοποιήστε βιολογικό καθαρισμό του στρώματός σας.

– Μην αγνοείτε τις κουρτίνες: συγκεντρώνουν πολλούς αλλεργιογόνους παράγοντες, συνεπώς μην αποφεύγετε να τις πλένετε τακτικά.

– Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι δερμάτινοι καναπέδες και πολυθρόνες φιλοξενούν πολύ λιγότερους αλλεργιογόνους παράγοντες από όσους έχουν υφασμάτινο κάλυμμα. Αν επιμένετε στους παραδοσιακούς, χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA μια φορά την εβδομάδα για να τους καθαρίζετε.

– Βάλτε το θερμοστάτη κάτω από τους 20 βαθμούς κελσίου – η ζέστη βοηθάει στην ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης. Σημαντικό ρόλο παίζει και η υγρασία που θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 35 και 50%.

– Ξεσκονίστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ένα πανί με μικροΐνες ή ένα από τα ειδικά προϊόντα που «παγιδεύουν» τη σκόνη.

– Συμμαζέψτε: τα πράγματα που είναι αφημένα δεξιά-αριστερά (από εφημερίδες έως σακούλες) συγκεντρώνουν σκόνη και κάθε είδους αλλεργιογόνα. Τοποθετήστε τα σε πλαστικά κουτιά για καλύτερα αποτελέσματα.

– Πλύνετε τα αγαπημένα λούτρινα παιχνίδια των παιδιών σας – συγκεντρώνουν ακάρεα σκόνης – και τοποθετήστε τα υπόλοιπα σε πλαστικά καλύμματα.

-Φροντίστε να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στην υγιεινή και την καθαριότητα στην κατοικία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/