Εξετάζοντας την παχυσαρκία

images_1exanokila.jpg

Η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα ενός θετικού ισοζυγίου ενέργειας, δηλαδή της πρόσληψης θερμίδων με την τροφή, οι οποίες υπερβαίνουν την κατανάλωση θερμίδων για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο μηνών ή και ετών ακόμα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

    Η ηλικία (αυξημένη επίπτωση μετά την ηλικία των 50-60ετών.Παιδιά που ήταν παχύσαρκα σε ηλικία κάτω των 3 ετών έχουν 10% πιθανότητα να παραμείνουν παχύσαρκα στην ενήλικη ζωή και η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σε 40% αν ένας γονιός είναι υπέρβαρος και σε 80% αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι. Επίσης παιδιά ηλικίας 3-10 ετών έχουν 50% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες αν οι γονείς τους έχουν φυσιολογικό βάρος και 70% πιθανότητα αν οι γονείς είναι υπέρβαροι.)
    Το φύλο – Βιολογικοί παράγοντες – Παράγοντες συμπεριφοράς-Κοινωνικοί παράγοντες – Εθνικότητα.
    Παθολογικά αίτια.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

    Υψος -Σωματικό βάρος
    Δείκτης μάζας σώματος(ΒΜΙ): υπολογίζεται ως το πηλίκο του σωματικού βάρους(Kg)/ύψος2 (m2 ).

Με βάση το ΒΜΙ τα άτομα κατατάσσονται σε:

    Φυσιολογικά αν το ΒΜΙ είναι 18-25
    Υπέρβαρα αν το ΒΜΙ είναι 25-30
    Παχύσαρκα αν το ΒΜΙ είναι >30.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ

Ποσοστό λιπώδους ιστού >30% του σωματικού βάρους για τις γυναίκες και ποσοστό λιπώδους ιστού> 25% για τους άνδρες είναι συμβατό με παχυσαρκία.

Η κεντρική κατανομή του λίπους συνδέεται με μεγαλύτερη συγκέντρωση σπλαχνικού λίπους το οποίο σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση δυσλιπιδαιμιών,υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου και  διαβήτη.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Περιλαμβάνει έλεγχο για: Υποθυρεοειδισμό:μέτρηση Τ3-Τ4- TSH, Ελεγχο για σύνδρομο Cushing, για Ινσουλίνωμα, για Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.Λιπιδαιμικό προφίλ-Ουρία -Κρεατινίνη αίματος-Μικρολευκωματίνη ούρων 24 ώρου-Σάκχαρο-Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη-ΗΚΓ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύμπλεγμα μεταβολικών διαταραχών, με κοινό παθολογικό υπόστρωμα τους την ύπαρξη αντίστασης των ιστών στόχων στη δράση της ινσουλίνης η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

    Αρρυθμίες : κοιλιακές έκτακτες συστολές 30 φορές συχνότερες–υπέρταση 300 φορές αυξημένη
    ↑ολική χοληστερόλη -↑LDL χοληστερόλη -↑τριγλυκερίδια-↓HDL
    Η παχυσαρκία θεωρείται ως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Ανδρες με ΒΜΙ >30 έχουν 7 φορές και Γυναίκες με ΒΜΙ>30 έχουν 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο- Λιπώδης διήθηση ήπατος –Χολολιθίαση
    ↑κορτιζόλης -↓αυξητικής ορμόνης- ↓έκκρισης προλακτίνης -Υπογονιμότητα
    Σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο
    Οστεοαρθρίτιδα γόνατος –ισχίου
    Αύξηση της εμφάνισης καρκίνου.

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

    Ο γενικός κανόνας είναι η απώλεια 0,5-1 kg εβδομαδιαίως συνδυάζοντας μείωση της πρόσληψης και αύξηση της κατανάλωσης (με ασκηση)
    Οι δίαιτες που πρέπει να ακολουθούνται να είναι 1000kcal/ μέρα μέχρι 1500-1700kcal/μέρα με 50% υδατάνθρακες, 30%λίπος και 20%πρωτείνες.

ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 100 kcal

    Τρέξιμο 6 λεπτά- Κολύμπι 15 λεπτά- Περπάτημα 30 λεπτά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/