Το «σωσίβιο» δεν σώζει – το αντίθετο

images_1sosi.jpg

Οι άνδρες με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Έρευνα σε 140.000 άνδρες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, διαπίστωσε ότι 10 εκατοστά μεγαλύτερης περιφέρειας της μέσης θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο κατά 13%. Οι άνδρες βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο όταν η περιφέρεια της μέση τους ήταν μεγαλύτερη από 94 εκατοστά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Παχυσαρκίας στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, εστίασε στη σύνδεση μεταξύ των διαστάσεων του σώματος ανδρών στα 50 τους και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη για περισσότερα από 14 χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα, υπήρξαν περίπου 7.000 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων 934 ήταν θανατηφόρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και περιφέρεια μέσης είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη επιθετικής μορφής. Για παράδειγμα, οι άνδρες με περιφέρεια μέσης 94 εκατοστά είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη από τους άνδρες με περιφέρεια μέσης 84 εκατοστά.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη στους άνδρες με αυξημένο ΔΜΣ και αυξημένη περιφέρεια μέσης.

Η Δρ Aurora Perez-Cornago από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε ότι η συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους του σώματος και του καρκίνου του προστάτη ήταν περίπλοκη και εμφανίζει διαφορές στην επιθετικότητα της νόσου. Είπε ότι είναι πιθανό να οφείλεται σε ορμόνες που προκαλούν καρκίνο και βρίσκονται στα λιπώδη κύτταρα, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Η συμβουλή της ήταν ότι «οι άνδρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και, ει δυνατόν, να χάσουν βάρος γύρω από τη μέση τους». Αλλά πρόσθεσε ότι η μελέτη δεν είχε εξετάσει τον αντίκτυπο της απώλειας του βάρους γενικά στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης για τον Καρκίνο του Προστάτη της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε: «Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η τακτική άσκηση μπορεί να μας προστατεύσει από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αυτή η έρευνα προστίθεται σε μια διαρκώς αυξανόμενη βάση στοιχείων που δείχνουν ότι το βάρος και η περιφέρεια της μέσης θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/