Αποκωδικοποιώντας τον καρκίνο του μαστού

images_aaaamtou.jpg

Η πλέον πρόσφατη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο εξατομικευμένη φροντίδα για τους ασθενείς και να βοηθήσει περαιτέρω την κατανόηση των αιτιών της ασθένειας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο θεωρείται από τον επιστημονικό κόσμο ότι δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αλλαγών που συμβαίνουν στο DNA εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, αυξάνοντας τις δυνατότητες για νέες θεραπείες.

Η μελέτη των γονιδιωμάτων 560 καρκίνων του μαστού, αποκάλυψε πέντε νέα γονίδια που συνδέονται με την ασθένεια. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature and Nature Communications, παρέχουν αποδείξεις ότι τα γονιδιώματα του καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά εξατομικευμένα, όπως δήλωσαν ερευνητές από το Wellcome Trust Sanger Institute.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα γονιδιώματα ομάδας ασθενών, τέσσερις εκ των οποίων μάλιστα ήταν άνδρες και επικεντρώθηκαν στις μεταλλάξεις που βοηθούν την ασθένεια να αναπτυχθεί και τα μοτίβα σε κάθε όγκο. Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με γονίδια που τους εκθέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, έχουν ολόκληρα γονιδιωματικά προφίλ που είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και ξεχωριστά από άλλους καρκίνους του μαστού.

Η Δρ Serena Nik-Zainal, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, δήλωσε: «Στο μέλλον, θα θέλαμε να μπορούμε να προσδιορίζουμε το προφίλ του κάθε καρκινικού γονιδιώματος, έτσι ώστε να μπορούμε να προσδιορίζουμε την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για κάθε ασθενή που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εξατομικευμένη υγειονομικής περίθαλψης για τον καρκίνο».

Ο καθηγητής Sir Mike Stratton, διευθυντής του Wellcome Trust Sanger Institute, είπε ότι η ανακάλυψη των μεταλλάξεων στα γονίδια είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των αιτίων του καρκίνου και την ανακάλυψη καλύτερων θεραπειών: «Αυτή η τεράστια μελέτη που εξέτασε με μεγάλη λεπτομέρεια  χιλιάδες μεταλλάξεις που υπάρχουν σε κάθε ένα από τα γονιδιώματα των 560 περιπτώσεων, μας φέρνει πολύ πιο κοντά σε μια πλήρη περιγραφή της αλλαγής στο DNA από τον καρκίνο του μαστού και, επομένως, σε μια ολοκληρωμένη κατανόηση των αιτιών της νόσου και σε μια ευκαιρία για νέες θεραπείες».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/