10 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού

images_aaaakarmst.jpg

Αν και έχουμε ακούσει πολλά για την ασθένεια και πιθανότατα να γνωρίζουμε κάποιον που έχει προσβληθεί από αυτήν, υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με αυτήν που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε. Όπως, για παράδειγμα, ότι μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, ειδικά αν η διάγνωση γίνει εγκαίρως. Συγκεντρώσαμε τα δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την ασθένεια και σας τα παρουσιάζουμε.

    Μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες, με την κληρονομική προδιάθεση να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους.

    Δεν υπάρχουν ομάδες γυναικών χαμηλού κινδύνου. Όλες οι γυναίκες βρίσκονται τουλάχιστον στο μέσο επίπεδο κινδύνου, ενώ ορισμένες λόγω ιστορικού και τρόπου ζωής κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την ασθένεια.

    Το ιστορικό καρκίνου του μαστού δεν θα πρέπει να ανιχνεύεται μόνο στην οικογένεια της μητέρας: το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας του πατέρα κρίνεται εξίσου σημαντικό για τους κινδύνους που διατρέχουμε σχετικά με την ασθένεια.

    Ο κίνδυνος να προσβληθούμε από την ασθένεια διπλασιάζεται αν έχουμε έναν συγγενή πρώτου βαθμού που έχει νοσήσει από αυτήν.

    Το 75% των περιστατικών καρκίνου του μαστού αφορά γυναίκες που βρίσκονται στο μέσο επίπεδο κινδύνου, δηλαδή χωρίς οικογενειακό ιατρικό ιστορικό. Δηλαδή, τα ¾ των περιστατικών αφορούν όλες τις γυναίκες.

    Η άσκηση βοηθάει να περιορίσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από την ασθένεια. Άσκηση 30 λεπτών μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσετε κατά 20%.

    Ο ιστός του μαστού δεν περιορίζεται μόνο στο στήθος, αλλά απλώνεται στις μασχάλες, στην κλείδα και στο οστό του στέρνου.

    Η γενετική προδιάθεση μπορεί να εκτοξεύσει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού έως 87%. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό μας.

    Η ασθένεια μπορεί να «χτυπήσει» οποιαδήποτε ηλικία. Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν λίγες πιθανότητες να νοσήσουν, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.

    Κάθε όγκος στο στήθος δεν είναι απαραίτητα και καρκίνος. Θα πρέπει όμως να ελεγχθεί – επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/