Πόνος μετά απο έρπητα ζωστήρα

images_aapain.jpg

Η νευραλγία μετά από έρπητα ζωστήρα (μεθερπητική νευραλγία), είναι σύνδρομο πόνου, που διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά από την αποδρομή του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπης ζωστήρας είναι νόσημα που οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς και εμφανίζεται σε ενηλίκους. Το άτομο εμφανίζει πόνο κατά μήκος της πορείας ενός νεύρου, συνήθως στον κορμό ή το πρόσωπο και φυσαλίδες, που προκαλούν ενίοτε διόγκωση και λεμφαδένων. Οι βλάβες στον έρπητα ζωστήρα, είναι ομαδοποιημένες, τεταμένες, φυσαλιδώδεις, ευρίσκονται σε βάθος, εμφανίζονται ετερόπλευρα και σπανιότερα συρρέουν και επεκτείνονται.

Η μεθερπητική νευραλγία αποτελεί επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, που εμφανίζεται ως συνέχεια της ερπητικής προσβολής σε ευαίσθητα άτομα. Ο πόνος εμφανίζεται ως κάψιμο, έντονο άλγος ή αισθήματα τσιμπημάτων. Η νευραλγία είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνη, δεν υποχωρεί σε κοινά αναλγητικά, μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα και αποτελεί μόνιμη πηγή άγχους. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία που απαιτεί μακροχρόνια χορήγηση τοπικής και συστηματικής ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Σπανιότερα απαιτείται επεμβατική αντιμετώπιση.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/