Έρπης ζωστήρας

images_aaerpiss.jpg

Ο έρπης ζωστήρας είναι φυσαλιδώδες νόσημα, που οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς και εμφανίζεται σε ενηλίκους. Ο έρπης ζωστήρας προκαλεί πάντα επώδυνα συμπτώματα και πανικοβάλλει τον πάσχοντα.

Το άτομο εμφανίζει πόνο κατά μήκος της πορείας ενός νεύρου, συνήθως στον κορμό ή το πρόσωπο και στη συνέχεια εμφανίζονται φυσαλίδες, που προκαλούν ενίοτε διόγκωση και λεμφαδένων. Σπανιότερα πόνος και φυσαλίδες εμφανίζονται ταυτόχρονα. Οι βλάβες είναι ομαδοποιημένες, τεταμένες, κατανέμονται ετερόπλευρα και εκτείνονται σε βάθος. Σπάνια υπάρχει γενικευμένη προσβολή, κυρίως σε άτομα με υποκείμενη καταστολή του ανοσοποιητικού. Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ΗΙV, εμφανίζουν πολλαπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και από έρπητα ζωστήρα.

Επιπλοκές είναι η μεθερπητική νευραλγία, παραλύσεις νεύρων, εγκεφαλίτιδα, δυσλειτουργία κύστης και εντέρου.

Συχνότερη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία, η οποία διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά από την αποδρομή του εξανθήματος. Η μεθερπητική θεραπεία είναι σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στην θέση της ερπητικής προσβολής και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτεί μακροχρόνια χορήγηση τοπικής και συστηματικής ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Σπανιότερα απαιτείται επεμβατική αντιμετώπιση.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η έγκαιρη χορήγηση της σωστής θεραπείας είναι σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών. Η καλή ενυδάτωση του ασθενούς είναι σημαντική κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/