Εγκυμοσύνη: ψάρια με μέτρο, όχι με το… κιλό

images_aaafishpre.png

Η κατανάλωση από τις έγκυες γυναίκες πολλών ψαριών, με συχνότητα μεγαλύτερη από τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, επικεφαλής της οποίας μάλιστα είναι μια διακεκριμένη ελληνίδα επιστήμονας.

Οι ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες οι οποίοι ασχολήθηκαν με το ζήτημα, είχαν ως επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας διατροφής Λήδα Χατζή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης τους, που έγινε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από πολλές χώρες για περίπου 26.200 έγκυες και τα παιδιά τους, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των έξι ετών.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες έτρωγαν πολύ ψάρι, γέννησαν παιδιά με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ο οποίος προκύπτει από την αναλογία βάρους προς ύψος), σε σχέση με όσες είχαν εντάξει λιγότερο ψάρι στην εβδομαδιαία διατροφή τους. Επίσης, οι μητέρες που κατανάλωναν πολλά ψάρια κατά την εγκυμοσύνη, τα παιδιά τους -τα κορίτσια μάλιστα περισσότερο από ό,τι τα αγόρια- αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέσα στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι τα ψάρια είναι επιβαρυμένα με τοξικές χημικές ουσίες από το περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να διαταράσσουν τον μεταβολισμό των παιδιών, πράγμα όμως που δεν είναι κάτι περισσότερο από μια υπόθεση προς το παρόν και προτού γίνουν περισσότερες έρευνες επί του θέματος. Επίσης δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα των επιστημόνων για το πόση είναι η ιδανική κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ψάρια περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, συνεπώς οι έγκυες δεν θα πρέπει να τα αποκλείσουν ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους, απλώς θα πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι Νίκος Στρατάκης, Θεανώ Ρουμελιωτάκη και Μανώλης Κογεβίνας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/