Τι βοηθάει τα οστά όσο διαρκεί ο τοκετός;

images_aaaPregnantyo.jpg

Η λήψη βιταμίνης D όσο διαρκεί ο τοκετός μπορεί να ενισχύσει τα οστά των μωρών που γεννιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας καινούριας έρευνας.

Τα συμπληρώματα πιστεύεται ότι αντιμετωπίζουν την εποχική πτώση των επιπέδων της βιταμίνης D που προκαλείται κατά τους χειμερινούς μήνες από την έλλειψη ηλιακού φωτός.

Η ανάπτυξη των οστών στη μήτρα και κατά την πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με τη συνολική αντοχή των οστών αργότερα στη ζωή. Ασθενέστερα οστά στην παιδική ηλικία μπορεί να προδιαθέτουν ένα άτομο για παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, σε μεγαλύτερη ηλικία, λένε οι ειδικοί.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Lancet Diabetes and Endocrinology”, συμμετείχαν 1.134 γυναίκες από το Σαουθάμπτον, την Οξφόρδη και το Σέφιλντ οι οποίες ήταν έγκυες, από 14 έως 17 εβδομάδων και είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Οι μισές λάμβαναν μια κάψουλα βιταμίνης D 25 μικρογραμμαρίων καθημερινά, ενώ οι άλλες μισές λάμβαναν ανενεργά χάπια placebo.

Συνολικά, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική διαφορά στην οστική μάζα μεταξύ των βρεφών που γεννήθηκαν από την κάθε ομάδα. Όμως περαιτέρω ανάλυση, έδειξε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ωφελήθηκαν εάν οι μητέρες τους είχαν πάρει συμπληρώματα βιταμίνης D, ενώ ήταν έγκυες. Η οστική μάζα τους ήταν υψηλότερη από εκείνων των μωρών που γεννήθηκαν επίσης χειμώνα αλλά οι μητέρες τους λάμβαναν μόνο το εικονικό φάρμακο.
Αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό ο τοκετός πρέπει να συνοδεύεται με συμπληρώματα

Ο συν-συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Nicholas Harvey, από το Πανεπιστημίο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: «Τα οστά των μωρών δυναμώνουν κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι το φως του ήλιου είναι η πιο σημαντική πηγή βιταμίνης D, τα τα επίπεδά της στις εγκύους έχουν την τάση να μειώνονται σταδιακά από το καλοκαίρι προς το χειμώνα και τα μωρά που γεννιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες τείνουν να έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα από εκείνα που γεννιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι δοκιμές μας έχουν δώσει τις πρώτες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D όσο διαρκεί ο τοκετός αντισταθμίζουν την εποχική πτώση στο επίπεδο της βιταμίνης D της μητέρας και μπορούν να βοηθήσουν ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ανάπτυξη των οστών στα μωρά που γεννιούνται τους χειμερινούς γεννήσεις».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/