Κουμαρινικά Αντιπηκτικά και Βιταμίνη Κ

images_aavitamin-K.jpg

Οι τροφές που καταναλώνετε μπορεί να επηρεάσουν την δράση των φαρμάκων σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων-τροφίμων για οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδραση των κουμαρινικών αντιπηκτικών και της βιταμίνης Κ.


Γιατί μου χορηγήθηκαν κουμαρινικά αντιπηκτικά;

Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά χορηγούνται σε άτομα με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης θρομβώσεων. Διάφορες κλινικές καταστάσεις μπορούν να κάνουν το αίμα σας να σχηματίζει θρομβώσεις πολύ εύκολα και γρήγορα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας γιατί οι θρομβώσεις μπορούν να σταματήσουν την ροή του αίματος στην καρδιά ή στον εγκέφαλο. Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά εμποδίζουν τον σχηματισμό των επικίνδυνων θρομβώσεων.

Πως δρουν τα κουμαρινικά αντιπηκτικά;

Οι θρομβώσεις σχηματίζονται μέσα από μία σειρά χημικών αντιδράσεων. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για αυτές τις αντιδράσεις. Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά δρουν μειώνοντας την δραστηριότητα της βιταμίνης Κ – μεγαλώνοντας το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να σχηματιστεί μία θρόμβωση. Ο χρόνος προθρομβίνης (PT) και το INR είναι εργαστηριακές εξετάσεις που λαμβάνουμε μετρώντας το χρόνο που απαιτείται για το σχηματισμό μίας θρόμβωσης. Σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων χορηγούνται κουμαρινικά αντιπηκτικά προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος που απαιτείται για την δημιουργία τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το INR/PT. Οι γιατροί συνήθως μετράνε κάθε μήνα το INR/PT σε άτομα που παίρνουν κουμαρινικά αντιπηκτικά για να ελέγχουν αν παραμένει στα επιθυμητά επίπεδα.
Τι μπορεί να βοηθήσει τη διατήρηση του INR/PT σε επιθυμητά επίπεδα;

Για να δρουν αποδοτικά τα κουμαρινικά αντιπηκτικά είναι σημαντικό η κατανάλωση βιταμίνης Κ να παραμένει σταθερή. Απότομη αύξηση στην κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να μειώσει την δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών. Από την άλλη πλευρά, απότομη μείωση στην κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει την δράση τους.

Για να διατηρείτε το INR/PT σταθερό και μέσα στα φυσιολογικά όρια, είναι σημαντικό να:

    Παίρνετε τη σωστή δόση του φαρμάκου την ίδια ώρα κάθε ημέρα
    Να ελέγχετε τακτικά το INR/PT
    Να διατηρείτε σταθερή την κατανάλωση βιταμίνης Κ κάθε ημέρα

Για να καταφέρετε πιο εύκολα να διατηρήσετε σταθερή την κατανάλωση της βιταμίνης Κ:

    Μειώστε την κατανάλωση τροφών που θεωρούνται ‘υψηλά’ σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ σε όχι περισσότερα από 1 μερίδα την ημέρα
    Μειώστε την κατανάλωση τροφών που θεωρούνται ‘μέτρια υψηλά’ σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ σε όχι περισσότερα από 3 μερίδες την ημέρα
    Ενημερώστε τον γιατρό σας για σημαντικές αλλαγές στην διατροφή σας ή στο βάρος σας

Με απλά λόγια,

    Προσέξτε πόσο συχνά τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
    Προσέξτε την ποσότητα που τρώτε από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ

Τροφές με μέτρια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ – Καταναλώνετε μέχρι 3 μερίδες την ημέρα
ΤΡΟΦΙΜΟ      ΜΕΡΙΔΑ
Λαχανάκια Βρυξελλών, βραστά       1/2 κούπα
Σπανάκι, ωμό, κομμένο      1 κούπα
Πράσινο μαρούλι, ωμό, κομμένο      1 κούπα
Μπρόκολο, βραστό, κομμένο     1/2 κούπα
Λάχανο, ωμό, κομμένο     1 κούπα
Σπαράγγια βραστά     1 κούπα
 
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ – Καταναλώνετε μέχρι 1 μερίδα την ημέρα
ΤΡΟΦΙΜΟ     ΜΕΡΙΔΑ
Λάχανο, βραστό     1/2 κούπα
Σπανάκι, μαγειρεμένο     1/2 κούπα
Γογγύλια-φύλλα, βραστά     1/2 κούπα
Άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως αντίδια, βλίτα, μαγειρεμένα      1/2 κούπα
Μαϊντανός, ωμό      1/4 κούπα
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την βιταμίνη Κ;

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ανάμεσα στις τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι μπάμιες, πολλές φορές αναφέρονται ως τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Αυτά τα τρόφιμα έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ από αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Αυτά και άλλα τρόφιμα που δεν αναφέρονται στους παραπάνω πίνακες μπορούν να καταναλώνονται σύμφωνα με την επιθυμία σας. Προσέξτε η διατροφή σας να είναι υγιεινή και ισορροπημένη και να καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες ώστε να μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Προσοχή και στο λάδι σόγιας καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, προτιμήστε κάποιο άλλο φυτικό λάδι όπως το ελαιόλαδο.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για τα κουμαρινικά αντιπηκτικά;
Αλκοολούχα ποτά

    Κατανάλωση πάνω από 3 αλκοολούχων ποτών την ημέρα μπορεί να αυξήσει την δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών. Μερικοί ιατροί παρόλα αυτά συστήνουν στους ασθενείς που παίρνουν κουμαρινικά αντιπηκτικά να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με αυτό το θέμα.

    1 ποτό = 150ml κρασί = 350ml μπύρα =45ml λικέρ, ουίσκι, βότκα

Διατροφικά συμπληρώματα και βότανα

    Πολλά διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να μεταβάλουν το INR/PT. Το πιο ασφαλές είναι να τα αποφεύγετε εκτός αν τα συνιστά ο γιατρός σας.

Ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα να θυμάμαι σχετικά με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά και την βιταμίνη Κ;

    Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά είναι πολύ σημαντικά φάρμακα για εσάς. Ακολουθήστε τη συνταγή που σας έδωσε ο γιατρός σας με ακρίβεια, και να είστε τακτικοί με τις συνεδρίες παρακολούθησης.
    Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά αλληλεπιδρούν με την βιταμίνη Κ στο σώμα σας, οπότε χρειάζεται να έχετε σταθερή κατανάλωση βιταμίνης Κ από ημέρα σε ημέρα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφέυγετε διατροφικά συμπληρώματα και βότανα που μπορεί να επηρεάσουν την βιταμίνη Κ και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά εκτός αν συστήνονται από ένα πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας.
    Eπικοινωνήστε με τον γιατρό σας, τον φαρμακοποιό και τον διαιτολόγο σας για ότι απορίες έχετε σχετικά με το INR/PT, την βιταμίνη Κ και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά.

Πηγή : http://fitdiet.gr/